28 december 2008

Köpstopp

Nu är det bara några dagar kvar på mitt köpstopp. Det känns faktiskt bara konstigt. Va, ska jag kunna köpa "vad jag vill" igen? Hm. Har inte ens lust. Man kan väl säga att under den gångna julhandeln med vidhängande reor, som jag förvisso knappt sett på håll i år, har min tro bara stärkts. Folk springer på rea och "ser om dom kan hitta nåt". Vad då hitta nåt? Vad förväntar man sig att hitta? Nåt man verkligen behöver men som man inte ens vet om att man behöver innan man pilar iväg till rean? En snabb lyckokick? Eller kanske själva lyckan? Äh, det tror nog ingen. 

En liten, liten fråga till sig själv innan man ränner iväg på rea är nog på sin plats, "är det nåt jag behöver?" Att sen leta efter just det på rea känns väl rätt ok. Men, men. Troligtvis är det oftare "shoppa loss" som lockar. Varför? Fundera lite på den frågan. Varför lockar det här med att "shoppa loss" så enormt många människor?

14 kommentarer:

Bitten sa...

Ja, jag känner likadant. Är det nåt jag behöver kan jag gärna köpa det på rea, men att kolla om jag kan hitta nåt bara för att det är billigt men egentligen inte behöver det känns rätt dumt. Något sorts begär är det som måste stillas när någon shoppar loss. Det känns som antingen måste men röka, kröka, käka eller shoppa sig genom livet, som någon sorts drog.

Åsa! sa...

Tycker mest det brukar var en massa skit på rea, sånt som inte butikerna blir av med... Nej, jag handlar om jag behöver något, tror det blir billigast i längden!

Monica sa...

Bitten, det är nog så, en drog bland droger.

Åsa, jag tror också på att köpa när man behöver, rea eller inte. Då blir det nog alltid ett "bättre" köp också.

Ulrika Gabriel sa...

Jag brukar ALLTID tänka så här när det är REA:
- Är det här något som jag skulle kunna tänka mig att betala ordinarie pris för?

Om svaret är ja, då kan jag gladeligen handla den på REA, annars låter jag bli.

Monica sa...

Ulrika, DET är ett verkligt bra tips till REA-freaken!

Karin sa...

Har aldrig gjort ett reafynd, fast jag kanske inte har försökt tillräckligt hårt ;). Känner mig inte heller lockad av all kommers och vill mest därifrån. Men, visst kan man få ett ryck emellanåt och känna hur habegäret kommer. ;) Man har ju sina svagheter även om de ändrar form med åren. Från kläder till fint hantverk t ex. Men, håller med dig fullständigt, man blir trött på alla grejer som tornar upp sig och aldrig används.

Skumme sa...

Instämmer absolut! Här är mina tankar om mellandagsrean: http://skumme.blogspot.com/2008/12/mellandagsreaeller-frivillig-enkelhet.html (se idén om en virtuell studiecirkel på temat frivillig enkelhet/köpstopp m.m., vore kul om fler ville hänga på!)

mormor Hannele sa...

"shoppa loss" har väl aldrig riktigt varit min grej.

Hannele sa...

(vi har inte ens handlat mat på en vecka, ska iväg nu)

Monica sa...

Karin, "man är ju inte mer än människa" är användbart...

Skumme, lika tänkt liksom. Det där med studiecirkel låter intressant. Ska fundera på det, det handlar om att ha energi nog.

Hannele, har för längesedan förstått att du varit klok väääääldigt länge!

morsan sa...

Shoppingidéen har du nog släppt för länge sedan, men hur gick det med prylrensningen? Har du så lite prylar nu som du trodde att du skulle ha? För mig går det sådär, ibland bra och ibland mindre bra. Tror fortfarande att jag rensat en pryl om dagen i snitt, men det beror på att jag tokröjer emellanåt. (För övrigt har jag inte kommit åt min egen blogg på flera dar. Deras server verkar ligga nere, trist.)

Monica sa...

Morsan, det är skit med utrensningen. Det är en blandning av energibrist att jag helt enkelt glömt av det. Har dock en plan att göra en ordentlig röj nu i helgen så att jag har några kassar att köra till Vinden (second hand) i nästa vecka när dom öppnar igen. Och gärna ett lass till soptippen. Hur som helst har nog det där med en kasse/vecka inte hållt tyvärr.
Tråkigt med bloggen, hoppas dom får ordning på´t!

elisabet sa...

Sålde vårt hus i höstas då slängde vi 2,58 ton i en container
298 kg elektonik gick till återvinning 2 lass till välgörenhet
så nu försöker vi leva efter mottot en sak in en ut eller gärna två

Monica sa...

Elisabet, grattis! Jag blir änna avundsjuk! Har livet blivit enklare på de flesta vis nu? Det är ju det jag i alla fall tror att det bli om man lyckas med det ni gjort.