23 december 2008

Morgon dan före dan


Solnedgångar är ofta väldigt vackra och gryningar också, dom ser man dock oftast på väg till jobbet eller nåt. Dan före dopparedan bjöd på en väldigt vacker gryning här, får se om aftonen kan konkurrera med detta... Gick förbi "Grå-Fias". Där bodde för rätt många år sedan en gammal dam som kallades just Grå-Fia. Det finns rester kvar av grunden till torpet men inte mer. Varje gång jag går förbi där slås jag av den enorma skillnad i livsformer som Grå-Fia och de flesta av oss nu levande levde/lever under. Och hon fanns på 1900-talet, inte ens hundra år sedan. Hon levde givetvis ett materiellt sett minst sagt enkelt liv  och det känns intressant att tänka tanken vad vi verkligen skulle plusa på hennes levnadsstandard, och vad vi inte skulle plusa på för att som helhet faktiskt må bättre? Inte så självklart...När jag passerade Grå-Fias jordkällare kände jag det igen. Det jag känt vid flera tillfällen på senaste tiden. En kliande lust att bygga just en jordkällare. Det är ju en fantastiskt praktisk anordning och plats på tomten finns det. Ska börja leta efter beskrivningar hur man går till väga. Får se vad som händer...

14 kommentarer:

Gerda-Thyra sa...

Ja, jordkällare är väl en underbart häftig och praktisk anordning!
Hade sådan på vår "sommar-ö" när jag växte upp... mysigt och lite småspännande att gå in i och hämta maten... och fantastiskt att det verkligen fungerar!

GOD JUL!

Sandra Karlsson sa...

Hej Monica,
Ville bara önska en God Jul.
Ta hand om dig! :)

Kram Sandra (som jobbade på SecureCom)

Åsa! sa...

Min mormor växte upp i en fattig bondfamilj med 14 syskon... Hon fick äta ett mål mat om dagen hos prästen, för att hon var så mager. Mormor skulle ha fyllt 80 år den 19december. Inte så länge sedan alltså. Det är tänkvärt!
En riktigt God Jul önskar jag dig!

Farbror Sid sa...

God Jul...!

Monica sa...

Gerda-Thyra, visst är det!

Sandra, åh gud så roligt att höra från dej! Sköt om dej och ha en riktigt härligt Jul- och nyårshelg! Och kom gärna och hälsa på mej, du behöver säkert lite massage...

Åsa, det är just det, det är inte längesedan alls!

Farbror Sid, same to you!

Hanneles paradis sa...

Vackert. Spännande dam, skulle bjuda henne på julmiddag, önskar dej en fin och avkopplande jul.

Monica sa...

Hannele, tack detsamma!

Maria sa...

Här har du ett stort fan av just skymningar :) Efter nyår ska jag börja jobba 8-16 ist för 9-17 så jag ser fram emot att uppleva just fler skymningar :)

En härlig jul önskar jag dig!!

Lyckliga Grodan sa...

grod jul på dig och de dina..
;)

annarkia sa...

God Jul!

Fritt ur hjärtat sa...

God julaftonsmorgon! Ville bara önska God jul.
`Å du en jordkällare går inte av för hackor, klart du ska ha om du har plats!

Klimakteriehäxan sa...

Oj, jag tyckte min morgonhimmel var röd men du slår mig med hästlängder! God Jul!

Malin sa...

Ville bara önska en god och fridfull jul till dig och dotran!

Monica sa...

Malin, hoppas du och familjen har en härlig julhelg!