2 januari 2009

Första köpet efter köpstoppet

Nu är det gjort. Jag har handlat för första gången efter köpstoppet. Jag har en god vän som nyss öppnat en trevlig interiöraffär i Alingsås, Ammis interiör, och där har jag givetvis varit många gånger och hälsat på. Då hon öppnade för drygt en månad sedan sa jag direkt att "om de där kuddarna finns kvar efter nyår så ska jag köpa två stycken, jag behöver pigga upp mitt sovrum". Och de fanns kvar. Och igår stod jag här och svor över den ugnsfasta form av glas som är den jag använder absolut mest, den är skitsvår att hålla ren. Då tänkte jag att "den får fankenmej åka ut nu, jag skall fråga Ammi om hon har någon trevlig limefärgad i keramik. Och så pratade jag med henne idag och då säger hon att hon just ställt ut limefärgade ugnsfasta formar i affären... Alltså blev det en sådan också, snacka om tillfälligheter... 

Dessutom blev det en "nyårsklapp" till dottern, något hon verkligen behöver, som jag lovat henne. En liten kringgående rörelse för att hålla ner antalet julklappar till en enda...

Jag vet att det blir några saker till som hemmet behöver dom närmaste dagarna men sedan hoppas jag det blir lugnt. Det är bara att konstatera att dom som pratat om "uppdämt behov" hade åtminstone lite rätt, jag har bara inte märkt det själv förrän nu. Dock har jag väldigt klart för mig vilka saker det handlar om, det intressanta blir att se om det dyker upp nya när dessa sedan ett bra tag planerade inköp är gjorda... Dyker det upp nytt då...?

Jag funderade lite på hur det kändes idag men det känns inget speciellt. Det enda som känns väldigt tydligt är att det inte är ett dugg aktuellt att bara "rycka åt sig något dom man får syn på" och så vill jag ha det alltid framöver! Noga genomtänkta köp tack!

10 kommentarer:

Annie sa...

Givetvis blir det en del köp i början eftersom förråden antagligen är ganska tomma efter ett år med köpstopp, men huvudsaken är väl att köpbegäret har gått ner och att du kanske konsumerar i andra mönster än vad du gjorde innan köpstoppet.

Bra lista över dina miljögärningar! Svarade även på din kommentar.

God fortsättning! (eller får man fortafarnde säga det efter nyår?)

Millegrafos-Karin sa...

Hej, måste först säga: vilka fantastiska bilder från första dagen på året igår!

Här hos dig halkade jag in ganska nyligen, för att jag är inne på konsumindre-linjen. Som jag kallar det. Det har kommit naturligt genom funderingar om prylomsättningshastigheter och varför man förväntas handla saker bara för att det är billigt.

Så kul att läsa om dina tankar! Ha det gott!

Monica sa...

Annie, det får man väl säga när man vill! Jag kan inte säga att förråden är tomma direkt men hur det sedan är så dyker det upp nya så kallade behov och man vill förnya sig en liten smula då och då. Jag tror att mitt konsumtionsmönster kommer att se radikalt annorlunda ut i fortsättningen!

Millegrafos-Karin, tack! Jag blir snart lite mallig av alla lovord... Jag blir så glad allt det uppenbarligen blir fler och fler som funderar i sådana här banor, rätt som det är är det DET som är det normala!

Hanneles paradis sa...

Uppdämt behov hade jag efter perioder med snål student- och mammaekonomi.

Ulrika Gabriel sa...

Kan väl knappast säga att du har impulshandlat ;-)...
Väldigt snygga kuddar måste jag säga. Och du, jag vet precis hur otroligt irriterande det är med dessa ugnsformar i glas, keramik är mycket bättre.

Monica sa...

Hannele, man har ett störr uppdämt behov när ett köpstopp inte är direkt frivilligt, jag har provat det också.

Ulrika, impulsinköp hoppas jag är ett avslutat kapitel i mitt liv!

Monika sa...

Hej Monica det var ett tag sedan.. jag har fuskat lite, kanske rätt mycket ?? i december konsumerat mer än vad jag hade tänkt.. men min LILLA tröst/bortförklaring är att jag konsumerar så pass lite annars också... nu fortsätter jag att tänka efter innan jag handlar... det var väl så att jag ville inte vara sådär fundamental.. sträng.. .att Du har hållt hela vägen ut är ju vädligt starkt.. för det är så himla lätt att falla för frestelserna... det pockar på hela tiden...att då stå emot är inte lätt...
vi hörs hej från Monika med k

Monica sa...

Monika, en gör så gött en kan... För min del fungerar det inte att "hålla igen", jag måste ha en definitiv gräns att rätta mig efter. Nu hoppas jag att min förändrade attityd till det materiella skall hålla framöver!

Lisa sa...

Hur känns det nu när du haft köpstopp. Jag kör mitt köpstopp under hela 2009, och jag är benhård. Jag säljer av en massa för jag känner mig bara kvävd av alla saker. Jag behöver det inte och vill inte se dem iheller längre.

Shoppar du mer medvetet nu, eller är du tillbaka i samma gängor?

Kram Lisa

Monica sa...

Lisa, jag har också varit hård, endast ett par böcker har slunkit igenom censuren. Och ett par saker till dottern, väl övervägda. Det jag köpt hittills i år har varit väl övervägt, inga impulsköp. Och kläder lockar inte alls, konstigt. Garderoben skulle må bra av en liten uppryckning. Min utröjning har gått lite sämre, men jag hänger i. Blir också tokigt på onödiga saker! Regelrätt "shopping" känns helt ointressant.