14 februari 2009

Fortsatt framåt för ekologiskt!

Bild milko.se
Trots finanskris och lågkonjunktur fortsätter efterfrågan på ekologiska livsmedel att öka. Glädjande! Fler prioriterar tydligen bort mindre viktiga saker till förmån för bättre mat, bättre djurhållning och ett bättre kretslopp. Nu börjar de stora butikskedjorna sälja biodynamiskt kött. Att det får stämpeln biodynamiskt betyder att kraven är än lite högre på gården än de redan höga kraven för KRAV-märkt, bl a används kretsloppet på gården fullt ut. 

Köttet behandlas också annorlunda vilket jag avstår att beskriva här. Har inte ätit kött på 26 år och har ytterligt svårt för detaljer av det slaget... Men, det står att läsa i DN via länken ovan.

Ser givetvis gärna att fler slutar med köttätandet över huvud taget men ni som äter kött, nu ökar möjligheterna att äta bättre kött med bättre samvete! 

Förra året ökade försäljningen av ekologiska varor på ICA och Coop med 50%, året innan 20%. Det rör på sig på matfronten!

12 kommentarer:

Hexmaster sa...

Snälla: biodynamik är ekologisk odling, men inkluderar vidskepelse och magi.

Det är väl OK (men löjligt) så länge det gäller växter, men när man föreskriver kvacksalveri för djur så är måttet rågat.

Monica sa...

Hexmaster, suck...

Fritt ur hjärtat sa...

Det är verkligen glädjande! Har sneglat på Danmarks siffror ett tag och tänkt att - de kan då borde vi kunna...
Vi är inte vegetarianer men har en vegetarisk dag i veckan. ter mycket fisk och alltid ekokolgiskt kött, så vi strävar på.

Hexmaster sa...

Monica: Antyder du att du visste men inte bryr dig?

Det har jag inga som helst problem med. Men det är märkvärdigt hur tyst antroposoferna talar om kosmiska inflytanden, virvlat vatten, bark i dödskallar osv.

Åsa! sa...

Ekologisk mat måste vara framtiden. Alla som sett algblomning i Östersjön vet att vi inte har något annat val...

Åsa! sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Tezzan sa...

Jag är inte redo att sluta äta kött helt, tror också att människan är skapt som allätare som bör äta både kött och vegetabilier. Men jag är helt med på den ekologiska biten. Framförallt ska djuren ha ett någorlunda bra liv och behandlas väl. Det tycker jag är en etisk fråga. Sen tillkommer ju miljöaspekten och jag är inte så väl insatt i den biten att jag vill föra en diskussion kring det. Men jag läser din blogg med stort intresse :)

emsa sa...

Hej!
Skönt att läsa att det är fler som har osoterade kassar oskit i gömmorna!!Så fint du gjort i köket!
Ska också försöka att ha tömt huset när året är slut!
Gott att inte vara ensam!
Har dock inga tankar på att sluta äta kött!!
Köper oftast närproducerat av gårdsbutik och för övrigt gärna mycket grönt!
Ha en bra dag!

Hanneles paradis sa...

Dottern och jag beställer fint ekologiskt kött från Gröna gårdar. Eftersom vi beställer 10-20 kg, så slipper vi handla så ofta..

Monica sa...

Fritt ur hjärtat, låter bra!

Hexmaster, suck...

Åsa, självklart!

Tezzan, kött eller inte får var och en avgöra men om man äter kött är det minsta man kan begära att man förvissar sig om att djuren man äter upp har haft det bra så länge dom levde!

Emsa, låter väl bra det där!

Hannele, verkar schysst!

Hanneles paradis sa...

Nu är nästa omgång ekologiskt kött beställt :)

Monica sa...

Hannele, det måste kännas rätt bra!