Svenska språkets mest missbrukade fras?

Bild villdublirik.se
Jag har inte råd. Hur många gånger har man hört det? Och hur många gånger har man själv sagt det? Det måste vara en av svenska språkets mest missbrukade fraser. Visst kan det vara sant att man helt enkelt inte har ekonomiska resurser att göra det ena eller andra. För många är det ett vändande och vridande på kronorna för att få dem att räcka till. 

Men, i ärlighetens namn, hur många gånger borde vi istället säga "jag prioriterar ner det här till förmån för det där". Ofta. Väldigt ofta. För hur kan vi t ex påstå att vi inte har råd med högkvalitativ ekologiskt odlad mat när vi samtidigt åker till andra sidan jorklotet på semester? Och att säga att etanolen blivit för dyr för miljöbilen istället för att tänka över sitt bilåkande? Exemplen är många. Och prioriteringen, är det kanske dags att se över den en smula? Kanske är den inte alltid så smart, varken för en själv eller "miljön", det vill säga naturen? Inte kan det vara farligt att stanna upp och vända och vrida på saker och ting några gånger? Eller...?

Kommentarer

Anonym sa…
Precis så har jag tänkt många gånger. Men hu så provocerande det är när man säger det högt. Jag envisas med att säga att både jag kan inte och jag har inte råd är så gott som alltid en fråga om prioritet. För att inte tala om jag måste...
Anonym sa…
Håller fullständigt med dig! Kommunikation är det svåraste som finns. - "Jag har inte råd", betyder ofta - "Jag vill inte lägga mina pengar på det". Tänk om folk bara kunde säga vad dom egentligen menar, så mycket enklare kommunikationen skulle bli!
Frågor till samvetet, faktiskt.
Åsa! sa…
Det är verkligen en utnött fras. Tänk när mamman sa till mig att de inte hade råd att köpa fotbollsskor till dottern, medan hon stod och bolmade på en cigarett... Jag vågade inte ens öppna munnen, för då hade det hoppat ut en stor läskig groda;)
Pumita sa…
Visst är det så! Samtidigt måste jag säga att det är förbaskat svårt att prioritera många gånger när inte pengarna räcker till allt. Det måste vara OK att få känna: "Det här kan jag bidra med och det räcker. Jag skulle inte kunna göra mer." Sedan kan man förstås ha mycket synpunkter på hur prioriteringarna ska se ut. Det är alltid enklare att ha åsikter om andras än sina egna. ;)

En annan fras som missbrukas är "Jag har inte tid". Vad då? 24 timmar om dygnet som alla andra...

Såg förresten att Jenny D. ska ha en föreläsning om sin bok på Läs och Res nån gång i april. Hoppas kunna gå på den!
Pumita sa…
Jennie heter hon visst, men du vet vem jag menar.
Monica sa…
Kersti, det finns mycket vi säger slentrianmässigt...
Tezzan, ofta är det så.
Aina, både till samvetet och till ens eget må-bästa.
Åsa, visst kan man bli tossig!
Pumita, när pengarna verkligen inte räcker är det en sak men det känns ofta som om det inte alls är det som är problemet. Läs och res, är det i Stockholm?
Pumita sa…
"när pengarna verkligen inte räcker"

är relativt... väldigt olika för olika människor. För en del innebär det att man inte har mat på bordet och för andra att man inte kan äta ute så ofta man vill. Alltså vilken standard man vill ha - om valmöjlighet finns dvs. Det intressanta är vem som ska sätta ribban. Det jag tycker är rätt prioritering kanske inte alls motsvarar din bild av vad som är viktigast. Att klara sig med mindre, den insikten måste komma från en själv. Jag tror inte att pekpinnar leder till något positivt.
Pumita sa…
Ja, Läs och Res är i Sthlm.
Monica sa…
Pumita, är det inte så med allt egentligen? Insikten måste infinna sig annars fortsätter man på sin inslagna bana hur den än ser ut. Och det som är rätt för någon är fel för någon annan. Det är när "folk" verkar skita i att ens försöka sätta sig in det allra minsta i för jordens överlevnad viktiga saker som det känns frustrerande.
Pumita sa…
Jag förstår precis din frustration och jag delar den. Försöker bara klura ut vad som är bästa sättet att få till en förändring. Och när jag upptäcker att jag inte har ett bra svar blir jag ännu mer frustrerad.

Skrämseltaktik och skuldbeläggande brukar inte vara så bra metoder. Kanske att föregå med gott exempel... men tar det för lång tid? Jag vet inte.
Monica sa…
Pumita, det är helt enkelt ett svårt kapitel.
Monica sa…
Och förresten, det där med "jag har inte råd" behöver inte alls ha med några stora frågor att göra, det är bara så ofta slentrianmässigt använt att det liksom låter lite löjligt, det var egentligen DET jag var ute efter även om det tog en "miljömässig" vändning efter hand som jag skrev! Lätt gjort...
Pumita sa…
Människan är ett enkelspårigt djur. Det är lättast att göra som man alltid har gjort. Det är bra att du efterlyser reflektion. Vi stannar upp för sällan, det är helt klart!
Monica sa…
Pumita, att bli omruskad en liten ynka smula ibland är bara nyttigt, har blivit det m å n g a gånger hittills under min ekofilosofikurs. Änna jobbigt ibland...
En lönearbetare kan nog göra val och prioriteringar, när det handlar om exempelvis om lyxval, men..
Monica sa…
Hannele, jag tror att man, rent generellt, är bättre på att göra "vettiga" val ju mindre resurser man har. Då måste man tänka till. Ju mer pengar man har desto mindre behöver man tänka och det kan nog dessvärre avspegla sig i det mesta...

Populära inlägg i den här bloggen

Framför våra fötter

Kött...

Trivsamma trästan!