14 mars 2009

Dagens ord - GIRIGHET

Bild norrkoping.se
Girighet. Det ordet far genom hjärnan daglig dags numera. Och i media ser vi flera gånger om dagen exempel på människor med mycket makt som uppvisar en exempellös girighet. Dagens första dos står att finna i Aftonbladet. Är då dessa människor giriga på pengar? Nej då. Så enkelt är det naturligtvis inte. Dom är giriga på det man kan skaffa sig med hjälp av pengar. Mer makt, högre status, större möjligheter att flyta ovanpå helt enkelt. På så hög höjd som möjligt. Och höjden räknas i antalet nollor. 

Det är lätt att förstå att med så många nollor som det ofta handlar om så blir sikten så dålig till slut att det blir hart när omöjligt att se vad som försiggår här nere, där vi andra håller till. Och hur lätt är det inte att fullständigt tappa fotfästet, även inombords, och för evigt bli snärjd i ägandets livsform i dess mest absurda form? Nej, upp till kamp för dessa stackare! Hjälp dem att komma ner på jorden igen, kapa några nollor och ge dem möjligheten att återfå känslan av vad livet går ut på och att girighet är skit! 

Mer att läsa här och här. Och här är ett exempel på hur girigheten kan ta sig uttryck i dess verkliga utmarker, rykande färskt och aktuellt dessvärre. Innan du läser så svälj morgonkaffet, det riskerar annars att hamna i vrångstrupen...

Boktips, igen: "Att ha eller att vara - Erich Fromm"

2 kommentarer:

Åsa! sa...

Girighet måste var en utav de allra sämsta egenskaperna hos en människa.
Om jag någon gång drabbas av denna åkomma hoppas jag någon kan ta ner mig på jorden snabbt!
Ha en skön fortsättning på helgen!

Monica sa...

Åsa, det önskar jag också. Hoppas bara att dom gör det i tid medans man har kvar förmågan att förstå vad dom säger...