Lev enklare - igen

Foto Erkki Santamala
Jag tog fram en av mina favoritböcker, "Lev enklare" av Giséla Linde, och bläddrade lite i den. Jag har skrivit om den förut men jag vill gärna slå ett slag för den igen. Den är bara så himla bra! Hon sätter gång på gång fingret på precis sånt jag går och grunnar på mest hela tiden. Den handlar om frivillig enkelhet, en hållbar livsstil och vad ett enklare liv kan göra för oss. En snutt ur kapitlet "Hållbar livsstil - vaddå?":

"En hållbar livsstil är en livsstil som bär. Som gör livet rikt idag utan att tära på de resurser som ska räcka imorgon, både på ett personligt plan och i samklang med yttervärlden.

Frivillig enkelhet är nyckeln till en sådan hållbar livsstil. För det hjälper inte att vi har snygga kläder, digitalkameror och marmor upp till taknocken om vi inte har livsenergi och livslust. När vi inte har kraft över för att göra det vi verkligen brinner för, och när något så förutsägbart som förkylning eller vattkoppor mest känns som gråtfärdigt grus i maskineriet - vad blir det kvar av själva livet? Vad är välståndet då värt? Nej, här gäller det att skaffa sig ett liv före döden, där vardagens val och verklighet - det yttre - stämmer överens med värderingarna och viljan och de mänskliga behoven inuti. Så att livet blir helare. Då blir livet förhoppningsvis också mycket enklare.

Och det är precis vad jag tror att vi behöver lite till mans - och kvinns. Ett enklare liv".

Hon är så klok, Giséla. Läs boken.

Kommentarer

Men jag håller ju på med konsumtionsliv, hur många ska du få mig att vilja läsa....;-)
Monica sa…
Fritt ur hjärtat, lägg dom på mental kö... Man måste ju inte göra som jag, köpa dom och lägga på kö i bokhyllan... :)

Populära inlägg i den här bloggen

Växthusets eget buskage - Gyllenbär!

Baddamm

Kickar och okickar