15 maj 2009

Hem ljuva hem!

Bild tian.nu
Man får göra avdrag för "hushållsnära tjänster". Varför då? Är inte "hushållsnära tjänster" en fundamental del av själva livet? Dom där sysslorna ingår ju i baslivet på nåt vis. Vore det inte smartare att jobba lite mindre istället? 

Är det optimalt att någon annan fixar de där nödvändiga vardagssysslorna så att vi kan ägna oss åt mer tidsfördriv och inte minst lönearbete. Så att vi har råd med ännu mer tidsfördriv på tiden vi får över för att vi betalar någon annan att städa... Och skulle vi verkligen bli lyckligare då? Tveksamt... För det är väl lyckliga vi vill vara... ?

Är det här månne en statusmarkör som vi cementerar via skatteregler? Ju mer onödvändig sysselsättning vi kan ägna oss åt, och ju mindre nödvändig, desto högre status. Och hur känns det i så fall att det subventioneras via skattemedel? 

Och föresten, vem städar åt dem som städar åt dem som inte vill städa?

5 kommentarer:

Åsa! sa...

Det är så klokt tänkt Monica!
Någon gång såg jag en uträkning på hur mycket pengar man kunde tjäna på att cykla till jobbet istället för att åka bil. Så kunde man minska arbetstiden med motsvarande tid.
Samma är ju med mycket arbete, hinner inte laga mat = köpa halvfabrikat som blir jättedyrt och lönevinsten är borta...
Önskar dig en trevlig fortsättning på helgen.

eco chic sa...

Missa inte min tävling mot Statoil:
http://ecochic.blogg.se/2009/may/tavling-mot-smutsiga-statoil-vinn-en-kasse.html

Monica sa...

Åsa, har du läst "Rik på riktigt" av Fredrik Warberg och Jörgen Larsson? Den handlar om precis det här att skaffa sig en rik vardag genom att skruva ner tempot. Den är riktigt bra. Finns som pocket.

eco chic, nej då den skall jag inte missa!

Sanna sa...

Det är bra för dem som inte själva klarar av att t.ex tvätta fönstren! :)

Monica sa...

Sanna, DET är en helt annan sak, och det finns många som köpt den tjänsten länge. Men det här är huvudsakligen inte gjort för den kategorin utan för en helt annan...