Inkompetenta företagsledare

Bild bandboard.de
I dagens DN kritiserar Kelly Odell, som nyligen slutat som försäljningschef på Volvo, näringslivets höga chefer. Han menar att dom inte håller måttet i kristider. Den desperata kostnadsjakten, som i stort sett alltid innebär hårda nedskärningar av personalen, innebär nästan alltid en försämring för kunderna vilket i sin tur leder till försämrade möjligheter på marknaden. Synnerligen logiskt kan man tycka och vi "vanliga dödliga" har tänkt i dessa banor länge. Han skräder inte orden:

"Enligt min åsikt saknar många verksamhetsledare visioner och tyvärr även i många fall ryggrad".

Han menar att personalneddragningar bör var det sista man tar till, om man till varje pris måste ha ett bra resultat det närmaste kvartalet. Om målet däremot är att långsiktigt nå ett bra resultat bör man istället investera pengar i utveckling på den personal som för tillfället är överflödig. Istället för att skicka ut dem i arbetslöshet för att lite senare få lägga stora pengar på nyrekrytering. Återigen logiskt... Mera:

"Vissa bolag kommer att försvinna, vissa kommer att överleva och vissa kommer att blomstra. De som klarar sig bäst är de som har en tydlig vision om vad de vill åstadkomma som skapar verklig nytta för sina kunder. Det är företag med starka värderingar som de står fast vid även i kristider."

Kelly skriver att många företag hade det kämpigt redan innan finanskrisen och att den blev ytterligare en börda att bära, MEN:

"Flera andra företag däremot har tjänat mycket pengar under många år åt sina ägare under en lång och kraftig högkonjunktur. Var finns dessa pengar nu? Har man inte lagt undan något för vintern?"

Just detta är vi nog många som undrar...

Han ger också en känga åt att svenska chefer har tagit till sig kvartalskapitalismen, detta amerikanska otyg, och kanske till och med förfinat metoderna. Han menar att vi istället borde titta mer på central- och sydeuropeiska länder som ofta är mer långsiktiga i sina synsätt.

Jag jobbar på ett amerikanskt företag och tro mig - allt han skriver känns igen. Rubbet.

Ta några minuter och läs denna artikel, skriven i rättan tid!
Kommentarer

Åsa! sa…
Tänk att någon äntligen vågar ta bladet från munnen, det var på tiden.
Monica sa…
Åsa, visst var det! Förhoppningsvis drar detta igång en hälsosam och nödvändig debatt. Det verkar så på alla kommentarer som artikeln fått. Hoppas bara att det inte stannar där.

Populära inlägg i den här bloggen

Vintersådd

Växthusets eget buskage - Gyllenbär!

Älskade soptipp