Väckarklocka

Bild dn.se
Jag har börjat läsa "Väckarklocka" av Elin Wägner. Det var sannerligen dags, har haft den i min "mentala läskö" länge men någon annan bok har alltid slunkit emellan. Boken är skriven 1941 och har alltså rätt många år på nacken. Elin Wägner (1882-1949) var kvinnokämpe, miljövän och fredsivrare och hon var långt före sin tid som det brukar heta. Jag höjde verkligen på ögonbrynen redan när jag läste förordet i boken (just det, sånt man hoppade över i yngre dagar men numera läser minutiöst...):

"Sista kapitlet i Väckarklocka skildrar hur några goda vänner, samlade i en liten stuga på landet över en helg vintern 1940, diskuterar sig fram till en ny definition av begreppet "hög levnadsstandard". Att levnadsstandarden så långt har reglerats av penningen är de överens om. Men, frågar de sig, måste hög levnadsstandard handla om att "segra i konsumtionstävlan"? Vilka är egentligen de väsentliga värdena här i livet? Därmed har de i praktiken kommit in på begreppet livskvalitet, även om den termen inte skulle dyka upp i svenskan förrän 1968. Vad är det då för livsvärden som vännerna i Väckarklocka enas om där de sitter någonstans på den fridfulla svenska landsbygden medan större delen av Europa härjas av krig? Jo, att den första förutsättningen för hög levnadsstandard är gott vatten. Den andra är bröd bakat på säd som har vuxit på jord som är "full av liv och så ren att man kan smaka på den". Sen formuleras kraven i snabb följd: mjölken ska hämtas från närbelägna gårdar och välkända kor, köttet ska komma från gårdar där man vet att djuren har fått god vård, och grönsakerna ska ha odlats i trakten och komma "direkt från den friska doftande myllan till köket". En minimistandard för dem som världen över arbetar med att framställa livsmedel är också ett måste. De återstående kraven gäller sysselsättning och bostad och sammanfattas i formeln "glädje av det dagliga arbetet och den dagliga omgivningen". Som värdinnan påpekar är den levnadsform som vännerna ställer upp som ideal också den enda som går att förena med fred."

Detta var 1940 och det känns minst sagt rykande aktuellt nu nästan 70 år senare. Det här är sånt som mina vänner och jag diskuterar ibland och då tror vi att vi, bland en hel del andra, är en smula "nytänkare". Ha. Bara 70 år för sent. Elin Wägner möttes av stor oförståelse på sin tid men är det inte dags att ta bladet från munnen nu och börja prata om sådant här "på riktigt", i alla politiska partier? Jag ser verkligen fram emot resten av boken! Läs gärna Birger Schlaugs blogg om Elin Wägner.

Vad är levnadsstandard, välfärd och livskvalitet för dig?

Kommentarer

Hannele sa…
Intressant. Elin Wägner har jag också läst, hon nytrycks fortfarande. Vi tror ofta att våra tankar är nya. I trädgårdsböcker från början av 1900 finns de texter om faran att avvända för mycket gifter..
Bea sa…
Intressant tänk i ditt inlägg angående bokens innehåll!
Det skulle vara trevligt att slänga ut till alla bloggare: Vad är livskvalitet för dig? Undrar hurudana svar man fick idag på 2000-talet!?
I olika fortbildningsdagar för min del, har frågan tagits upp och mycket väl värd att tänka på för envar.

Bra blogg-titel! Tack för titten hos dig och hittade dig via Åsa.
Ha det gott! / Bea
Monica sa…
Hannele, tänk om Elins m fl tankar fått genomslagskraft då det begav sig, då hade vi inte haft de bekymmer vi har idag. Skit.
Bea, välkommen hit! Och jag hoppas att jag får i alla fall några kommentarer om vad läsarna tänker i frågan. Tog en liten titt på din blogg, fantastiska bilder!
DÅ får jag också äntligen tummen ur! Hoppas den finns på biblan vore bra bok att ha med på ersan nästa vecka.
Monica sa…
Fritt ur hjärtat, annars finns den som pocket, 39 kr på Bokus.
Znogge sa…
Tack för tipset! Det kommer att bli mycket läsande i sommar...
Monica sa…
Znogge, det blir lätt det. Och visst är det skönt att kunna frossa i böcker under ledig tid!
Nightwood sa…
Jag läste också Väckarklocka för inte så länge sedan, efter att ha tänkt göra det i ca. tio år. Den är fantastisk. Hon var så nytänkande att man blir snurrig. Tänk hur annorlunda världen hade kunnat se om någon faktiskt lyssnat på henne. Djupt tragiskt.
Monica sa…
Nightwood, och hur är det nu...? Känns inte som vi lärt oss så himla mycket precis, varför skulle annars en enda människa prata om att vi ska "shoppa oss ur krisen"? In i en ny kan man tänka...

Populära inlägg i den här bloggen

Vintersådd

Växthusets eget buskage - Gyllenbär!

Zygmunt Bauman - Konsumtionsliv