Birgitta kämpar för god och bra skolmat!

Bild aftonbladet.se
I dagens Aftonbladet står att läsa om Birgitta Melander på Gotland som tagit upp kampen för god och bra storköksmat. "Mat skall vara god, vällagad och närproducerad och halvfabrikaten måste bort från skolköken" säger Birgitta. Hon är arg på att man satsar på att skicka mat land och rike runt, i halvfabrikatsform, vilket oftast leder till förfärande dålig mat. Eleverna som just denna dag äter Birgittas Nasi Goreng och Gulaschsoppa är helnöjda, "smakar som på krogen eller ungefär som om morsan lagat det" säger några. Ett rätt bra betyg må man säga!

Birgitta menar också att med dessa halvfabrikatsfasoner försvinner arbetsglädjen för dem som jobbar i skolköken och matglädjen för dem som skall äta. En rätt dålig satsning kan man tycka.

Birgitta är envis och tänker fortsätta sin kamp för bra skolmat och väljer hellre att få sparken, om det inte passar överheten, än att ge upp. Heder åt dig Birgitta!

Kommentarer

Åsa! sa…
Det har varit mycket skolmatsprat på Gotland på sista tiden, och det bådar ju gott för framtiden! Jag tror på de små tillagningsköken där man kan ta tillvara rester och slipper varmhållning i flera timmar. Det gäller inte bara skolan, utav även alla våra äldreboenden.
Det är ju fruktansvärt med all denna mat som måste kastas! Att man sedan köper närproducerat borde vara en självklarhet.
Hannele sa…
Nu har jag sett bra mat i många skolor (på Hisingen), men det var riktigt bedrövligt när barnen var små. Och personalen lyckades förstöra det lilla.. salta för mycket, bränna potatis (!!). Då fick man fil på fredagar och tomatsoppa minst en gång i veckan... Inget för växande ungdomar på högstadiet.
Ja, ordentlig skolemat er viktig. Jeg har mine barn i waldorf skole, og waldorf lekis, og der lager de maten fra bunnen av med skikkelig råvarer. Det er jeg kjempe fornøyd med!
Nightwood sa…
Gud så bra. Det gör verkligen skillnad. T.ex. en av anledningarna till att jag blev vegetarian var att det vegetariska matalternativet i min skola var så gott!
Johan sa…
Fler sådana! Det är märkvärdigt svårt att nå igenom med enkla budskap som att bra mat inte MÅSTE vara dyr (men det krävs lite mer brains), och att det är klart att maten blir sämre om den lagas någon annan stans...
Gunilla sa…
Heja Birgitta! fram för fler såna modiga människor!
Molly sa…
allt bra med dig monica? hoppas det. take care! kram
Monica sa…
Alla,vi hoppas på fler av Birgittas kaliber!

Molly, jodå allt är så bra så! Det är det som "problemet", jag hinner liksom inte blogga för resten av livet är så trivsamt så tiden liksom bara försvinner... Kram!
Molly sa…
okej, det var skönt att höra :) det är ju bättre att man har det bra och inte hinner blogga än att något hemskt har hänt. ha en fortsatt bra vecka och år ifall du fortsätter njuta av livet utanför bloggen :) kram
Monica sa…
Molly,
jag skall försöka spotta upp mig lite med bloggandet igen! :)

Populära inlägg i den här bloggen

Växthusets eget buskage - Gyllenbär!

Baddamm

Kickar och okickar