Om "grönmålning" i effekt - klimatgamasinet

Bild Effekt
Andra numret av Effekt har just dimpit ner i brevlådan. Nu har jag alltså två godbitar som väntar på att bli lästa från pärm till pärm för skam att säganes har jag än så länge bara bläddrat sporadiskt i första numret... Har en hel del annat att fokusera på, läser inget alls just nu! Och bloggar - tja... Går väl "så där"...

Hur som helst så har jag faktiskt bläddrat något noggrannare i tvåan och dessutom läst några artiklar. Det är längesedan jag haft en tidning i min hand som jag verkligen vill lusläsa men den här är precis sån! Så nu ska jag även plocka fram nummer ett och nogsamt ta mig igenom båda numren. Känns som en lyckad tidning, keep up the good work!

I nummer två finns bl a en artikel om "greenwashing", eller "grönmålning" som det kallas på svenska. Ett uttryck som lär ha myntats av den amerikanske miljöaktivisten Jay Westerveld i redan mitten av 1980-talet. Det handlar om att få konsumenterna att, via vilseledande manövrar av olika slag, tro att t ex en produkt är miljövänlig. Fast den kanske är en ren fasa för miljön. Och det känns aktuellare än någonsin. Producenterna har givetvis insett att grönt säljer. Så det läggs mycket krut på vissa håll på att få oss att hoppa i eko-fällan, dvs med nåt trix få oss att med gott samvete köpa den aktuella produkten. Se upp med sånt här, stanna upp några sekunder innan du handlar och fundera lite på om det hela verkar schysst eller om det bara är just - grönmålning!


Kommentarer

Heavenly Hel sa…
De "komposterbara" och "biologiskt nerbrytbara" plastpåsarna som många butiker erbjuder är utmärkta exempel på grönmålning. Det låter ju fint men de glömmer att tala om att de allra flesta av de påsarna fortfarande är gjorda av olja och att de släpper ut växthusgaser i komposteringsprocessen...
Monica sa…
Hm... Shit också. Tack för att du uppmärksammar mig på detta! Men visst finns det påsar av majs? Har för mig att jag köpt det. Får kolla lite bättre i fortsättningen!
Heavenly Hel sa…
Ja det finns påsar som är gjorda av förnyelsebara råvaror (t.ex. majs) och som inte släpper ut några växthusgaser när de bryts ner - men de är mycket ovanliga och i de flesta fall man hittar de så säljs de av företag som specialiserat sig på att marknadsföra enbart miljövänliga varor (vet att jordklok.se har)
Anonym sa…
Greenwashing är skamligt. Jag tänker mig att det faller inom samma ram som t ex när McDonalds öppnar barnsjukhs. Snacka om dubbelmoral.

Ett annat exempel på Greenwashing tänker jag mig att de olika mobilerna i min "etiska mobiler"-undersökning jag nyligen gjorde på min blogg. De flesta verkar strunta i innehållet och marknadsför istället att plasten minsann är återbrukad till 60%. Men det räcker minsann inte för att kalla en mobil "grön" - usch och fy jag blir upprörd! Uppenbarligen ännu ett sätt för mobiltillverkaren att tjäna pengar på den nya målgruppen: de miljömedvetna.
Monica sa…
Havenly Hel, det är just på jordklok jag handlat det påsarna. Får fortsätta med det helt enkelt.
Peppen, skit är vad det är. Och hur jobbigt är det inte att som konsument vara på sin vakt emot allt sånt här???

Populära inlägg i den här bloggen

Växthusets eget buskage - Gyllenbär!

Baddamm

Kickar och okickar