Välfärd - för vem?

Bild ekonomifakta.se
Har funderat lite på det där med vårt välfärdssystem. Som liksom håller på att urholkas. Rejält kass tycker många och rejält sunt tycker andra. "Det skall löna sig att arbeta". Visst. Det är klart att det ska. Men på bekostnad av vad? "De andras" välfärd... Och nog verkar det tjänas rackarns med pengar (kanske inte alltid på arbete förstås...) så mycket otyg som väldigt många har råd, och tragiskt nog också lust, att hålla på med.

Vad kommer att hända med alla de som utförsäkras? Visst, det finns säkert de som utnyttjar systemet och förtjänar en spark i häcken i form av uteblivna pengar, men alla dom andra då? Vilken plats skall dom ha i samhället? För hur det sen är så måste det finnas plats för alla, ja faktiskt även för myglarna! Vad skall nu dom göra som "blir över", som inte är friska nog att arbeta, som inte lyckas få ett jobb (för jobben räcker ju uppenbarligen inte till alla...). Skall dom bara få långnäsa från regeringen med ett "sorry, du looooooosade! Varsågod och ta nästa tåg till Tomma Intet"

Det är lite "Hela havet stormar över det här", en stol för lite. Minst.

Hur tänker dom - regeringen?

Kommentarer

Åsa sa…
Det blir större och större krav på alla i samhället, i skolan, på jobben men även privat. Då är det inte lätt att tillhöra den grupp människor som inte har förmåga att prestera på topp hela tiden. Fler känner sig misslyckade och hittar ingen plats där de kan känna sig hemma och duga som dom är. Det måste bli ändring på vår människosyn. Det måste finnas plats för alla i vårt samhälle annars skapas utanförskap, och vad det innebär i förlägningen kan ge vem som helst ont i magen.
Martin sa…
Många av dessa människor som hamnar utanför systemet har antagligen psykiska funktionhinder av olika slag, vilket gör det ändå mer tragiskt och etiskt oförsvarbart. Vi måste bygga ett mer inkuderande samhälle.
Monica sa…
Åsa, vi borde fråga oss vad vi vill med samhället, det som innefattar oss alla...

Martin, ja alla måste få duga som dom är på ett eller annat sätt.
♥ Hannele sa…
jag tror det är en missuppfattning,
ingen utförsäkras, man byter bara system, en del som "drabbas", säger att till det bättre.
Den där stolen som saknas...jag hamnade på en sån och fick slåss. Och just i det, att vissa har talets/skriftens gåva och blir lyssnade på. Jag fick en extra stol...men tänker på de andra, de som inte orkar.
Monica sa…
Hannele, har också hört om sådana fall men det känns som att totalen blir allt mer omänsklig ändå.

Peace in mind, det är "som vanligt" - de som inte har rätt talanger hamnar på undantag. Man undrar på vilket sätt dom skall få lov att finnas? Och vem vet vem som är där imorgon?
Helena sa…
Läs detta inlägg, samt kommentarer...

http://blogg.aftonbladet.se/martinezpeleta/2010/01/tankar-om-utbrandhet-och-sexualitet

Man får rysningar...

Populära inlägg i den här bloggen

Vintersådd

Växthusets eget buskage - Gyllenbär!

Älskade soptipp