Årstider - varför inte leva efter dem?

Nu är det vitsippsdags. Igen. Nog för att vintern känts både snöig, kall och lång så är vi nu här igen. Tack alla årstider!

Jag funderade lite på det där med årstider och hur de påverkar vår energiåtgång. Visst, vi behöver ha ett visst mått av värme inomhus och när det är rejält kallt så går det åt rejält med energi för att värma upp våra bostäder. Men det finns så mycket annat vi håller på med, helst utan att ta mer hänsyn än absolut nödvändigt till vilken årstid det är.

Ta idrotten t ex. "Förr" så spelade man ishockey på vintern och fotboll på sommaren, man var helt enkelt tvungen att ta hänsyn till hur naturen fungerar. Och nu, vad gör vi nu? Jo, fryser is i ishallarna i juli och spelar fotboll när snön nästan ligger kvar. Årstiderna är mest till besvär. Vi kyler ner och värmer upp. För att förlänga säsongerna. Varför?

Och mat. Vi jublar när det kommer svensk gurka i april trots att den är odlade i växthus, på en årstid när det helt enkelt inte kan finnas svenskodlad gurka. Egentligen. Om man rättar sig efter naturen.

Exemplen är oändliga om man börjar nysta i det här och slutsatsen blir bara en enda - om vi rättar oss efter naturen, accepterar de årstider som finns och lever därefter så skulle vi spara väldigt, väldigt mycket energi...


Kommentarer

Molly sa…
hej monica!
grattis på namnsdagen :) hoppas att du har haft en bra dag och att du mår bra! ha det fint! KRAM
Åsa sa…
Vi som är ena riktiga idrottsnördar hela familjen har också reagerat på detta med sport och årstider. Det byggs konstgräsplaner med elslingor för att man ska kunna sparka fotboll i december. Vansinne!
Monica sa…
Tack Molly! Och jodå, jag både mår och har det jättebra!
Åsa, visst är det knepigt...!
Fullständigt omöjligt för en svensk, som inte kan leva här och NU, de flesta längtar bara efter en annan årstid, hela tiden :)
Monica sa…
Hannele, tokstollar...
Marie sa…
Helt rätt! Det är inte konstigt att människor blir avtrubbade och vana vid ovanliga företeelser - som is i juni och jordgubbar i december. Man är van vid att saker alltid finns och alltid funkar. Därför det blir kaos och finansiell kris när något naturligt som ett vulkanutbrott sätter stopp för flyget.
Monica sa…
Marie, avtrubbade var ordet. Att aldrig hinna längta efter något innan det serveras liksom. Vem blir gladare av det...? Och vår miljö får ju som sagt betala ett högt pris, vilket i förlängningen betyder att VI får betala ett högt pris... För att bli blase´...

Populära inlägg i den här bloggen

Vintersådd

Växthusets eget buskage - Gyllenbär!

Zygmunt Bauman - Konsumtionsliv