Systemskiftedags

Bild overlevnad.org
I söndagens GP skrev arkitekten och författaren Bengt Söderberg en insändare med rubriken "Systemskifte nödvändigt för klimatet". Hittar den tyvärr inte på GP´s nätupplaga.

Han skriver att 90 procent av världens energianvändning är fossilbaserad. Känns la "så där" med tanke på att vi snart inte har någon olja att förbruka...

Bengt beskriver två skilda vägar att möta den utmaning det innebär att ställa om:

1. Utarbeta åtgärder inom ramen för vårt nuvarande samhällssystem. Det är väl detta som i stort sett varenda politiker desperat sysslar med. Att vidtaga åtgärder som räddar vår planet utan att vi egentligen inte skall ändra på någonting. Hm.

2. Ett nytt samhällssystem. Känns självklart. Varför vågar ingen ledande politiker prata om det?

Bengt skriver:

"Att hävda att vi med förnybar energi kan möta klimathoten måste ses som en stor björntjänst åt kommande generationer. Detta inte bara för att det är en oframkomlig väg utan för att förhoppningarna om denna tas som förevändning för att undvika den enda framkomliga vägen, nämligen utvecklingen av ett nytt samhällssystem."


Hur lätt är det att utveckla ett nytt samhällssystem med kniven på strupen? Vore det inte en god sak att börja dra i detta nu, innan det blir för sent? Vissa saker går inte att backa på hur gärna man än vill.

Bengts recept:

- Från högenergisamhälle till lågenergisamhälle
(Vilken energi behöver vi göra av med och vilken gör vi av med ändå?)
- Från storskalighet till småskalighet
(Tack!)
- Från urbanisering till ruralisering
(Hade svårt med det senare, var tvungen att slå upp det - betyder i alla fall flytt till glesbygd istället för från vilket man väl iofs kunde gissa)
- Från ekonomisk tillväxt till självförsörjning
(Tack igen!)
- Från fossil energi till muskelenergi
(Tänk vad mycket energi vi blåser på gymen därför att vi tidigare på dagen gjort av med fossil energi för att förflytta oss så bekvämt som möjligt. Så att vi inte får den rörelse vi behöver. Så att vi måste gå på gym istället...)

Varför fegar politikerna. Allihop. Varför nämner dom inte saker och ting vid dess rätta namn? Varför dyker sagan "Kejsarens nya kläder" upp så himla ofta i hjärnan nu för tiden...?

Bengt har bl a skrivit boken
"En strategi för överlevnad". Blev lite nyfiken på den...

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vintersådd

Växthusets eget buskage - Gyllenbär!

Zygmunt Bauman - Konsumtionsliv