23 oktober 2010

Män som shopaholics?

Bild led-tv.com.au
I gårdagens DN står att läsa att män som missbrukar shopping ökar. Men, dom söker sällan hjälp och därför hör vi inte talas om problemet så ofta. Och enligt männen själva är det inte shopping dom ägnar sig åt, de är istället "samlare" och eventuellt gör dom "felaktiga investeringar". Låter lite "finare" liksom. Det lågt värderade ordet shopaholic skall helst förbli kvinnorna förbehållet. Bah. Faktum är dock att köpmissbrukare nästan lika ofta är män som kvinnor.

Men, jag känner igen resonemanget från alla möjliga sammanhang. Det är liksom finare att shoppa kapitalvaror, att till exempel hålla sig up-to-date på TV-fronten, mobiltelefonfronten och allt vad det kan vara. För att inte tala om bilar. De kan få kosta ett antal hundratusen kronor utan att det betraktas som det minsta skumt eller onödigt. Men 15 par skor i garderoben...

Shopping är shopping, vad för onödigt det än gäller. Sedan kan man ju undra var gränsen för köpmissbruk går? Då jag avslutade mitt köpstopp tyckte jag minsta lilla grej, som jag inte behövde utan köpte bara för att jag ville ha den, var nåt slags missbruk. Tyvärr har väl den känslan luckrats upp en smula är jag rädd...

Psykologen Owe Sandberg säger bl a i artikeln:

"Köpberoende liknar andra typer av missbruk och shoppandet triggar olika beroendecentra i hjärnan. När man handlar utsöndras signalsubstansen dopamin som är beroendeframkallande. Symptomen på "köpabstinens" är desamma som vid alkoholabstinens; man blir rastlös, irriterad och orolig."

Om mäns shopping verkligen stämplas som shopping den också, och många män därmed får stämpeln shopaholic, kanske vi kan börja dra åt detta eviga shoppandets tumskruvar och på allvar ta tag i problemet en gång för alla? Kanske...
5 kommentarer:

Martin sa...

Denna tankegång har jag snuddat vid mången gång men aldrig riktigt formulerat. Hur många klädinköp går det inte på en fabriksny bil som gärna många män lägger pengar på? Plus mycket annat av teknisk natur. Jättebra att du uppmärksammar detta!

Monica sa...

Martin, och detta grundar sig väl med stor sannolikhet i att vi lever i ett samhälle som fortfarande är mer patriarkaliskt än vi vill veta...

F.S. sa...

Visst kan män vara shopaoholics också.

Anna sa...

Hej Monica!

Jag heter Anna Ekström och är journaliststudent och
miljöekonom. Jag gör en artikelserie om miljöengagemang, konsumtion och klimat och söker intervjupersoner. Jag fastnade vid din sida och dina tankar kring konsumtion.

Skulle jag kunna få intervjua dig? Jag gör de flesta intervjuerna den här veckan så det är ganska snabba ryck som gäller.
Hör gärna av dig på 0702-633671 eller annaekstro@gmail.com

Vänliga hälsningar
Anna

Monica sa...

F.S, jo du, jag har sett det med egna ögon... :)

Anna, kul att du gillar min blogg, trots att den knappt har styrfart nu. Skall bli bättre igen hopppas jag... Jag hör av mig.