"Cykeln - fågeln som föll ur boet"

Bild: cykelsmart.se
"Andelen som cyklar i Sverige är långt färre än i t ex Danmark och Holland - och minskar. Det beror inte på kallt klimat eller att vi har ett för stort land. Det beror nästan helt på politiska beslut."

Detta står att läsa i senaste numret av Miljöpartiets medlemstidning. En beklämmande men läsvärd artikel om cyklismen som tyvärr bekräftar precis det jag själv upptäckt när jag nu åter har börjat cykla mycket.

Då bilarna i början av 1900-talet började dyka upp på våra gator fick dom samsas med cyklister, hästskjutsar, gångtrafikanter och spårvagnar. På lika villkor. Nu är det helt annorlunda. Även om det byggs cykelbanor, olika bra i olika städer, så är det fortfarande i mångt och mycket på bilisternas villkor. T ex, vem är det som får korsa konstiga kanter och annat för cyklisterna himla otyg, jo just cyklisterna. Som bilist skulle man bli topp tunnor rasande om man var tvungen att passera sånt här på vägen. Kort sagt, som det står i artikeln:


"Ofta när det byggs cykelbanor byggs de inte för att cyklarna ska komma fram snabbare utan för att de inte ska vara i vägen för bilarna. Så att bilarna ska komma fram snabbare".

År 2000 satte Vägverket upp målet att öka cyklingen från 12 procent av alla persontransporter till 16 procent år 2010. Men ack, istället har den sjunkit till i snitt 10% och i Stockholm till fjuttiga 6%. Fiasko.

Staden Lund avviker rejält, där är motsvarande siffra 25%! Och vad beror då det på? Jo, där motsatte sig politikerna redan på 1970-talet en stor motorled genom stan och satsade istället till att dämpa bilismen. Detta har alltså burit en fantastisk frukt på sikt!

Köpenhamn satsar stort på cyklismen och bygger flera stora cykelleder genom staden och i Amsterdam har man med noggrann stadsplanering åstadkommit 400 km sammanhängande cykelvägar och bl a detta har gjort att andelen persontransporter med cykel ökat till 60%! Den största rollen i detta har dock en folkomröstning 1994 spelat, då det beslutades att bilarnas utrymme i staden skulle minskas till förmån för alternativen. Med stor majoritet dessutom!

Och som det står i artikeln:

"Andelen cyklister i Köpenhamn och Amsterdam beror inte på någon speciell gen hos befolkningen..."

Det krävs att politikerna slutar med att till stor del betrakta cyklismen som en hobby istället för en viktig del i infrastrukturen för att fler skall börja cykla. Då kan man börja göra rejäla och lönsamma investeringar i ökad cykeltrafik med bättre hälsa, mindre buller mindre miljöbelastning, många gånger tidsvinster och mindre trängsel som resultat.


För fanken politikerna, kom igen nu! Ni har missat dåvarande Vägverkets mål med hur mycket som helst, vänd på steken och utgå från cyklisterna, bygg cykelbanor och komplettera med bilgator lite här och var där det kan funka...

.

Kommentarer

vi har i alla fall fått en fin cykelväg efter 20 års väntan
Monica sa…
Hannele, det gäller att hålla ut! :)
Marie sa…
Cykeltrafik gör det mycket billigare för vägbyggen och vägunderhåll, den minskar olyckor, förstärker folkhälsan och gör luften renare. Varför skulle man satsa på det för?
Monica sa…
Marie, jag tror stenhårt på att det kommer en tid ändå, även här! Kan dom i Danmark och Holland så ska vi väl kunna här också men visst är det en trög process. Vi får hjälpas åt att slåss för det och cykla på så mycket vi kan.
eco chic sa…
Jag har också börjat cykla varje morgon till och från tåget, och som tur är finns det bra cykelbanor där jag bor!

PS Bli gärna medlem på min nya mötesplats www.ecochiclifestyle.se, skriv i forumet och få en gratis shoppingkasse :)
Monica sa…
eco chic, visst är det tillfredsställande på många sätt att cykla, och frustrerande på andra. T ex på dålig snöröjning ibland. Och medlem är jag nu!
ERIC SECHER sa…
Lite märkligt, har verkligen intrycket att fler och fler cyklar i Stockholm. Att det är fler som cyklar på vintern är jag helt säker på, för tio år sedan var jag helt solo, nu är vi åtskilliga, det säljs dubbdäck som aldrig förr. Kan statistiken ljuga ?
Monica sa…
Eric,
jag hoppas du har rätt, statistiken är ju nedslående så det förslår. Sedan vet man ju inte hur dom räknar, hur undersökningarna går till,

Populära inlägg i den här bloggen

Vintersådd

Växthusets eget buskage - Gyllenbär!

Älskade soptipp