Trivsamma trästan!

Det har byggts och byggs en hel massa i Alingsås, lägenheter i långa banor. Företrädesvis centralt för folk med skapligt tjock plånbok tyvärr.

Jag gick förbi senaste skapelsen idag. Undrar då stilla vart "Trivsamma trästan" tog vägen, staden "där träden är högre än husen". Det här är sju. Fast med åtta balkonger så det kanske egentligen är ännu högre... Mitt i trivsamma trästan. Jädrigt höga träd vi måste ha i den här staden framöver...

Kommentarer

Onkel Olof sa…
Det tar ca 40 år för hus att "mogna" och få lite sliten skönhet. Det tar minst 80 år för träd att bli höga nog.

Tyvärr Monica, vi får nog inte se det nya sköna Allingsås...
kanske det blir ,er plats för trädgård på marken...
Monica sa…
Olof, nej jag har inget hopp om så höga träd. Det blir till att vänja sig vid det nya...
Hannele, vi får se hur det blir när det blir klart men faktum kvarstår, huseländena är görhöga.
Martin sa…
Det är ju ett led förtätningen av Alingsås, att sprida ut boytorna på höjden istället för på bredden. På så vis behöver vi ju inte transportera oss så långt. Stora vidsträcka låghusområden typ L A är ju förrödande för mlijön. Men det är viktigt att grönytorna i staden skonas, tycker jag.
Monica sa…
Martin, jag vet. Och det finns en poäng med det. Men det där med sju våningar känns helt fel i stadskärnan. Och eftersom det är främst rätt så dyra lägenheter som byggs så vete sjutton hur mycket transporter som sparas. Det klientelet som har råd att bo där tenderar att åka bil vart dom än ska även i vår lilla stad om det så bara är 500m. De flesta resorna är ju till jobbet, som oftast inte är i stadskärnan, och även till mataffärerna som definitivt inte ligger där. Så det rimmar inte.
Martin sa…
Jag förstår det där med att hålla bebyggelsen i mänsklig skala, men höghus är mycket energieffektiva. Jag vill ändå hoppas att de nyinflyttade tar bilen i mindre utsträckning då de har mycket nära till stans vackraste promenader, stadskärnan med alla sina butiker och kulturinstitutioner, kollektivtrafik, föreningslivslokaler och alla idrottsanläggningar i Nolhaga.

Mången bilresa hade nog gjorts till attraktionerna ovan om dessa personer t ex hade flyttat till Tegelbruket eller Stadsskogen.
Monica sa…
Martin, jag tror fortfarande att det tyvärr har marginell betydelse p g a det jag skrev ovan. Människor med lite onödigt mycket pengar tenderar att ha bilen som det naturliga sättet att förflytta en människokropp, utan att ägna det en tanke ens. Men visst, bor man i de områden du nämner så blir det med stor säkerhet bilen i alla lägen för de flesta vilket ju är skit förstås. Jag bor på Hemvägen numera och vår bil står nästan alltid och "skräpar". Det är ju gång- och cykelavstånd vart man än ska i den här stan så det är helt obegripligt hur det kan vara så mycket biltrafik kors och tvärs över huvud taget.
Martin sa…
Håller helt med vad gälle onödiga bilresor.. Det händer t o m att folk tar bilen mellan kvarteret Hjulet, de nybyggda husen där Karamellpojkarna låg vid Plantget, och simhallen, ca 150 meter att gå. Jasså, du har flyttat in till stan? Kul! Har du sålt huset i Västra Bodarne.
Martin sa…
Gick nära förbi höghuset idag. Jag kan tycka att huset saknar arkitektonisk finsess jämfört med t ex husen i kvarteret Klockan mitt över Lillån.
Monica sa…
Martin, vi har två hus nu... Vi har tänkt oss att det i VB skall återgå till det det varit, nämligen sommarhus. Vi får se hur det går, mycket att hålla ordning på om man säger så...
Och det är just det där med avsaknaden av finess som är extra trist, huset ser ju ut som ett vanligt "sketet" höghus som bara är högt liksom. Men, vi får väl se när det är klart!

Populära inlägg i den här bloggen

Vintersådd

Växthusets eget buskage - Gyllenbär!

Zygmunt Bauman - Konsumtionsliv