Tillväxt - not!

Så här fascinerande var det på Mjörn i lördags!


Idag kom söndagens och veckans enda Göteborgspost fram. Det tog två dagar innan jag öppnade den. Mycket som snurrar nu, aj aj. Och det märks på bloggfrekvensen...

Hur som helst öppnade jag förväntansfullt del 3 som är min favorit. Det är där det står om miljö, kultur, natur m m. Bra söndagsläsning, även på en tisdag...

Rubrik: "Ljusa idéer för en hållbar framtid". Yes, Mattias Hagberg har skrivit om Tim Jacksons nyutkomna bok, "Välfärd utan tillväxt - så skapar vi ett hållbart samhälle". Tim är professor vid Surreyuniversitetets center för miljöstrategier, han forskar i konsumentbeteende, hållbar energi, ekologisk ekonomi och miljöfilosofi. Han sitter dessutom i den brittiska regeringens hållbarhetskommission sedan 1994. Inte dåligt, han borde ha på fötterna om man säger så.

Återigen står att läsa om att våra ekonomier är helt beroende av tillväxt, att tilväxten är ekologiskt ohållbar och att Jordens gränser redan är överträdda. Det står om våra politiker som envist tror att det finns en något så när enkel väg ur detta dilemma och att det finns trix som gör att vi kan öka tillväxten utan att belasta miljön, att ekonomin skall kunna frikopplas från behovet av fysiska resurser.

Mattias Hagberg:
"Tyvärr har frikopplingen visat sig vara en drömbild, en snuttefilt för ekonomer och politiker utan kunskap om fysikens enklaste lagar". Ord och inga visor. Våra makthavare gör något som påminner slående mycket om ingenting.

Mattias menar att boken är ovärderlig, det gäller bara att svenska politiker orkar läsa. Tim Jackson diskuterar lugnt och sakligt med tillväxtens dilemma som utgångspunkt och lösningar som mål.
Tim Jackson menar att vi behöver stöpa om våra ekonomier i grunden, vi behöver en ny syn på investeringar och en ny syn på konsumtion.

"Vi behöver lämna konsumtionens järnbur"
skriver Jackson. "Våra liv håller nämligen på att uppslukas av konsumtionen. Våra prylar har blivit det språk med vilket vi kommunicerar vår tillhörighet, vår status och vår livsstil. Vårt välstånd har blivit synonymt med våra materiella tillgångar".

Vi behöver definiera om begreppet välstånd. Vad är det? Är det att konsumera nytt - ständigt? Att vara rik är = att konsumera. Nej, inte enligt Jackson. Han menar att välstånd är att "blomstra" som människa, såväl socialt som mentalt. Wow, en sån man...


Snälla politiker - orka läsa... Själv gör jag det väldigt snart, "råkade" beställa den här boken tidigare idag så den är redan på väg...

.

Kommentarer

Anonym sa…
LÅter som en intressant bok! Hoppas verkligen att våra kära politiker råkar läsa den...
Roland sa…
Monica.
Tack för ditt stöd, på Erics (skriver man så) blogg.
Du verkar inte bara ha på fötterna, du verkar ha fått något Klotförstånd på halsen också!
På Dig kommer jag att hålla ögonen.
Monica sa…
Välkommen hit Roland, till en blogg som inte uppdateras lika ofta längre. Hoppas dock på bättring!
Nessan sa…
Jag såg dokumentärfilmen om debatten om "tillväxt". Jag håller helt med dig! Det är skrämmande vart världen är på väg, men än finns det hopp! Tycker din blogg är jätte bra föressten. Är själv inne på att leva mer enkelt. Ha en bra dag!
/Vanessa

Populära inlägg i den här bloggen

Växthusets eget buskage - Gyllenbär!

Baddamm

Kickar och okickar