5 december 2011

Det gröna skiftet


Håller just nu på och läser "Det gröna skiftet" av Henrik Hallgren. Läste om boken hos Martin . Och sedan hittade jag Henriks egen blogg. Boken handlar om hur vi skall kunna hitta fram till ett hållbart sätt att bebo vår planet, att det behövs en djupgående förändring, ett grönt skifte. Vi behöver se över vår världsbild och skruva ordentligt på våra värderingar. Boken känns oerhört angelägen och modern och jag tuggar i mig den i rask takt även om man måste ge de innehållsrika avsnitten den tid att sjunka in som behövs.

En sak som fick fäste direkt: Ekofilosofen Holmes Rolston III menar i början av boken att det på 2000-talet inte räcker med att vi ser oss som "goda medborgare", detta har inte tillräckligt mycket "natur" och "jord" över sig. Vi är inte bara medborgare, vi bor på en jord. Vi är jordbor. Träffsäkert.
Kanske exakt rätt ord för att vi skall ta till oss att allt vi gör, producerar och konsumerar kommer från vår jord, vårt gemensamma hem. Tänker börja använda det uttrycket flitigt. Jordbo. Känns fint.

.

6 kommentarer:

Onkel Olof sa...

"Jordbo" har lite Star Trek-känskla över sig. Det gillar vi…

Åsa! sa...

Jordbo... Ja varför inte!

Monica sa...

Onkel Olof,
kände det så också, man blir liksom en påtaglig del av universum!

Åsa,
visst känns det bra!

Martin sa...

Jag brukar kalla mig världsmedborgare men jordbo är vidare. Täcker in alla organismer och allt annat på vår glob.

ERIC SECHER sa...

Jordbo. Och Klotförstånd.
Eric

Monica sa...

Martin, jag känner att det där med jordbo kopplar mer direkt till naturen, världsmedborgare är man i det vi använder naturen till. Ungefär. Och båda är ju sant.
Eric,
Japp.