Kött...

Bild krav.se
Kött. Har inte ätit det på 29 år och jag trodde väl inte att jag skulle skriva om det precis. Men så läste jag en artikel i gårdagens GP om just kött, om att köttätande är en mattrend på väg upp. Skit. Tänkte jag först. Men så blev jag ändå lite förtröstansfull efter hand, dels finns det finkrogar som köper hela djur och verkligen anstränger sig för att använda allt, det är väl ändå en god sak i sammanhanget. Sedan har kampanjen "köttfri måndag" börjat ta skruv parallellt med köttrenden. Och i början av året gav Jonathan Safran Foer ut en bok, "Äta djur" (urk ändå...) där han reflekterar över djuruppfödning, vad ett djur är för något och att vi måste ta ansvar för vårt ätande.

Kocken Johan Jureskog: "Jag tycker att vi i Sverige måste satsa på det svenska köttet och skapa förutsättningar för en så bra produktion som möjligt. Vi konsumenter måste tvinga bönder och bransch att ta fram bättre kvalitetskött från djur som har levt bra. Men vi kan inte äta kött så ofta som vi gör utan när vi äter så ska vi se till att det är en bra råvara som vi äter."

Precis så. Om man skall äta kött.
.

Kommentarer

Onkel Olof sa…
Jag har en egen matfilosofi, nämligen att äta det som finns.

Att kunna välja vad man ska äta eller inte är väldigt få förunnat. Att vi slänger mat tycker jag är ett större problem än att vi äter kött.
Hälsokick sa…
Gillar ditt inlägg! Jag äter ungefär en tredjedel vegetariskt, en tredjedel fisk och en tredjedel övrigt kött. Mycket möjligt att jag kommer dra ner ännu mer på köttet.
Monica sa…
Olof, håller med. Och det där med att slänga mat är verkligen ett gissel. Och det sägs ju att den största miljömässiga insatsen man kan göra är just att äta upp maten.

Hälsokick, det gäller att hitta sin egen agenda och kunna stå för den något så när. Perfekt är inte lätt att vara - vad det nu är...
det saknas nog styckmästare också i affärer, för det är rena lotteriet, men nu koper vi från Gröna Gårdar sedan några år tillbaka, alltid fint kött hemma.
P.S.
och mycket klokt sagt av Onkel Olof att värre att slänga... som Marit Paulsen skrev i Lurad av laxen; helt meningslöst att producera ekologiskt om vi ändå slänger... Nu slänger man var 4:e morot, för att dom inte är RAKA!!!!
Peppen-Maria sa…
Som vegan sedan 14 år tillbaka av miljömässiga skäl blir jag upprörd över att folk fortfarande äter så pass mycket kött av egoistiska skäl. Hoppas att köttrenden vänder snart.
Monica sa…
Hannele, det ena behöver inte utesluta det andra. Och att det skulle vara meningslöst att producera ekologiskt bara för att många bär sig dumt åt kan jag inte förstå. Och slänga icke raka morötter, tja, ännu en dumhet.
Åsa sa…
En köttfri dag är en bra början att tänka bort från köttet, jag äter gärna grönt men resten här hemma, ack nej, men jag köper dock alltid svenskt kött för visst är det skillnad på kvalité! I slutändan är det ändå vi konsumenter som avgör vad som ska finnas och säljas i våra butiker.
Monica sa…
Åsa, konsumenten har makt och med makt följer ansvar. Att vara konsument är en tung sak om vi inte väljer att vila i alienationens omhuldande och lockande hängmatta. Vilket så gott som alla gör mer eller mindre. I västvärlden. Att tänka på orsak och verkan är inte tilräckligt på modet. Än.

Populära inlägg i den här bloggen

Vintersådd

Växthusets eget buskage - Gyllenbär!

Zygmunt Bauman - Konsumtionsliv