Staden + landet = sant

Bild odlaistan.nu
Ny livsstilstrend är att "bo i storstan men att leva som på landet" läser jag i DN. Jaha, sommarstuga då eller? Nej, inte då. Det handlar om att bo i stan och odla sin egen mat, i alla fall till viss del, på balkongen, odlingslott eller vad som nu står till buds. En del byter krogliv emot långkok och kolonilotterna får ett uppsving. Medelåldern sjunker nu drastiskt på innehavarna och som Stefan Nilsson på Trendgruppen skriver:

"Det finns en längtan bort från storstadsstressen och onlinelivet."

En lösning på detta är alltså att föra in det bästa från landet till staden. Med tanke på att det är en smula subjektivt vad som är det bästa så kan det ju bli en hel del, får vi månne se hästskit på gatorna igen...?

Han skriver vidare:


"Det handlar om att komma in i en enklare värld. Vår värld har blivit för komplex och dålig. Se till exempel på överkonsumtionen. Jag tror att vi kommer att se en stor våg av anti-shopping framöver. det är helt naturligt att det kommer nu, det är en megatrend. Det finns ett behov av att göra revolt och ta kontroll över kommersiella krafter".

Måtte han spå rätt, vore kul att som omväxling vara megatrendig :)...

Kanske får frågorna i mitt inlägg om galleriorna från 2008 ett svar. Kanske skulle dom kunna bli någon slags växthus? Champinjonodling (dom är ju rätt befriade från fönster)? Eller nåt.

Har du inte redan klickat på länken och läst hela artikeln så kommer en chans till här.
.

Kommentarer

Onkel Olof sa…
Du blir en trendsetter, Monica, med dein antishopping :)
Monica sa…
Olof, nu har jag ju inte varit först med det här direkt men jag kan väl ansluta mig till nån slags gruppering i ämnet i alla fall!
Åsa! sa…
Fram för fler kolonilotter och större balkonger! Det måste ju skapas förutsättningar för människorna i städerna.
Monica sa…
Åsa, det finns en himla massa bra att göra på den fronten! Och då kommer naturen närmare fler igen vilket säkert kan få en hel massa synergieffekter.
Onkel Olof sa…
hmmm...
Är inte liksom meningen med en stad att den inte ska vara landet?
Monica sa…
Olof, jo det kanske var tanken. Men den alienation från naturen det inneburit är ju ingen hit för människans värdighet på jorden precis. Så det kanske är en god idé att backa lite på det.
ERIC SECHER sa…
Det är något djupt tillfredsställande och rogivande för en stadsbo att sätta fingrarna i jorden … kunde jag erfara förra året
Kort sagt; inte antingen - eller
Onkel Olof sa…
Jag som bor på landet känner inte för att sätta händerna i betongen :)

När jag är i staden är jag i staden. När jag är på landet är jag på landet. Ser det fina med båda men väljer det ena...
Monica sa…
Eric, jag tror på konceptet.
Olof, bor man på landet och är nöjd med det så tror jag att man har allt man behöver. Bor man däremot i staden, och inte har nåt eget att påta i där, så tror jag alla har behov av att på något sätt komma närmare naturen även om alla inte ens "vill". Jag tror det är ett, ibland djupt nedgrävt, "reptilhjärnebehov" ungefär.

Populära inlägg i den här bloggen

Vintersådd

Växthusets eget buskage - Gyllenbär!

Zygmunt Bauman - Konsumtionsliv