Pengar och människor


Boken i mina händer just nu är Nina Björks "Lyckliga i alla sina dagar". Och ja, vad ska man säga? Jag tänkte läsa den lite kritiskt så där men det kom rätt snart på skam. Ideligen känns det "ja ja, det är ju precis det där som snurrar i huvudet rätt ofta" varvat med aha-upplevelser "va... ah... ja alltså så där är det ju..." Faktum är att jag känner mig smått illamånende emellanåt, ja rent fysiskt. Inte konstigt att det blev liv om den här boken, den utmanar sånt som behöver utmanas men som inte är så villigt om man säger så, politik och ekonomi.

Drömmar. Alla har vi drömmar. Och i reklamen utnyttjas det maximalt och det man vill sälja laddas med "bry sig om, omsorg, familj, vänner", dvs egenskaper hos människor. Genom att ladda saker med mänsklighet vill man få oss att tro att köp av de här sakerna är ett uttryck för omsorg. En kärleksfull handling. Man profiterar på värden som bara kan existera i och mellan människor. Läskigt.

"Ett helt konsumtionssamhälle står redo att få drömmen om det egna jagets förändring att handla om konsumtion av de rätta varorna, tjänsterna, resorna och upplevelserna". Läskigt.

"Någonstans på vägen riskerar både utopin om den rättvisa världen och drömmen om den mänskliga människan att gå förlorad". Och läskigt igen.

Och jag fortsätter läsa.
.
Kommentarer

Onkel Olof sa…
Handlar inte drömmen om konsumtionens lycka om att öka ett förlorat egenvärde.

Om man är behövd, behöver man inte så mycket...
Nina Björk är bra, kommer nog att läsa boken nån gång..
Monica sa…
Olof, jo så kan det nog vara. Och ack ett sådant villospår det är!

Hannele, du kommer inte att ångra dig!
Peppen-Maria sa…
Åh, ska sätta mig på kö på den på biblioteket :)
Monica sa…
Maria, den är så läsvärd!

Populära inlägg i den här bloggen

Vintersådd

Växthusets eget buskage - Gyllenbär!

Älskade soptipp