Pär Holmgren i Alingsås

I Alingsås gick "Framtidsveckan" av stapeln förra veckan. Det var Omställning Alingsås som tillsammans med Alingsås kommun och ett flertal lokala aktörer ordnade en uppsjö av aktiviteter där den gemensamma nämnaren och röda tråden var "För en hållbar omställning". Mer än 90 aktiviteter av olika slag gick av stapeln och en liten kloning av sig själv hade varit på sin plats...

Jag valde i alla fall bl a att lyssna på Pär Holmgren som föreläste om den stora utmaning som klimatfrågan utgör för oss. Det har väl knappast undgått någon att det är dags att skärpa till sig men vad gör vi? Inte mycket som går åt rätt håll i alla fall.

Pär är en talare man lyssnar på i flera timmar utan att få en enda liten dip, snyggt! Efter det att han levererat en mängd fakta som nog fick de flesta att få en smula andnöd så fick vi oss även till livs vad vi faktiskt kan göra, var och en, för att få skeppet Jorden att räta upp sig från sin slagsida.

En uppgift som många borde fundera över är att maten aldrig någonsin varit så billig som nu, vi spenderar i snitt 12% av vår disponibla inkomst på mat - varför allt gnäll om höga matpriser och är det inte dags att på allvar börja tänka på vad vi köper hem? Och kanske också vad vi lägger resten av pengarna på?

To-do-listan:

1. Tänk på hur du tar dig till affären  – låt bilen stå så ofta du kan
2. Ät mindre kött
3. Följ den svenska odlingssäsongen
4. Köp så närproducerat som möjligt (mindre halvfabrikat)
5. Köp ekologiskt
6. Spara energi i matlagningen
7. Ät upp det du köpt hem


Inte så himla svårt, eller hur?
.
.

Kommentarer

Onkel Olof sa…
Det lilla kan var svårt nog, som sagt...
Monica sa…
Olof, jo visst är det så. Men alla borde kunna göra något av varje punkt på den där listan även om man inte blir 100%-ig, DET är inte lätt.
Enkelt och koncist! Vi behöver goda råd för hur vi ska leva klimat- och miljösmart. Dock skriver jag inte under på "ät mindre kött". Plus att det finns massor med fler sätt att spara energi/miljön/klimatet på.
ERIC SECHER sa…
Verkar framåt i Alingsås !
Monica sa…
Kikki, varför inte mindre kött? Ser inte någon enda baksida med det faktiskt. Och visst finns det många sätt men en 7-punktlista är nog ungefär vad man orkar med.

Eric, omställningsrörelsen här är oerhört framåt, verkligen!
ERIC SECHER sa…
Har förstått det. Grattis !
s¨där har jag väl hållit på drygt 40 år
Monica sa…
Hannele, gott att höra, misstänkte nåt sånt! :)

Populära inlägg i den här bloggen

Vintersådd

Växthusets eget buskage - Gyllenbär!

Älskade soptipp