30 juli 2008

Mera Arne Naess

Nu har jag läst mer i "Livsfilosofi" av Arne Naess, denne underbare man. Han skriver en hel del om känslolivet och mognad i känslolivet:

"Det finns olika uppfattningar om vilken effekt den mycket överdrivna konsumtionsstilen har på våra mognadsprocesser. Förbrukningsmentaliteten lägger grunden till att vi behöver väldigt mycket stimulans utifrån, saker vi inte kan hämta från våra egna, inre resurser. De ständigt nya erbjudanden vi överöses av från marknadskrafterna, det ena mer uppseendeväckande än det andra, kan verka distraherande. Även människors förhållande till ratio (ungefär "din inre röst") kan störas av förbrukarmentaliteten."

Och nu kommer det, ett sånt underbart ord, "Novofili":

"Det finns något som kallas "novofili" - att värdesätta det nya för att det är nytt. Många människors inställning är att det måste vara helt up to date det du klär dig i, vad du gör, vad du föredrar, vad du tycker om. Kasta det gamla du har! Köp det nyaste! En nyanserad syn är på sin plats också här, Det kan finnas nya varor och tjänster som lämpar sig till att få oss att mogna känslomässigt:"

"Mognad i känslolivet innebär att vi ger de grundläggande värdena större plats i tillvaron, I detta sammanhang finner vi att en del värden är viktigare för oss än andra, t ex att familj och vänner är av större betydelse för oss än en yrkeskarriär. Vi blir mer medvetna om våra värdeprioriteringar. Det avgörande är att vi lever ett liv som vi innerst inne vill leva, något som ger vårt eget liv mening och innehåll. Här kommer "känn-dig-själv-normen" in med full tyngd. Oavsett vad som har hänt dig, finns det en väg som är din."

Han e så klok den mannen!10 kommentarer:

Anki sa...

Jag plockade fram hans Ekologi, samhälle och livsstil och bläddrade i härom dagen. Den är också bra.

Monica sa...

Anki, ska kolla på bibblan efter den. Är lite Naess-frälst just nu...

Monika sa...

Hej på Er.. jag har också en liten förkärlek till Arne N. som den vegan jag är och cyklist m m så har jag läst en del av honom. Apropå om jag skulle lägga upp en blogg?? nä; jag är jättetacksam för Era bloggar och det Ni, Du Monica, Anki, Maria och Jonas bl a tar Er tid att förmedla. Jag tänkte såhär i går, vederkvickt av Era skriverier; varför inte en studiecirkel på nätet?? via ngt studieförbund så skulle man ju kunna dra igång ngt?? att man tillsammans VERKLIGEN tar det här på allvar och diskuterar en angelägen fråga i taget..
jag provtänkte det igår innan jag skulle sova.. och jag tänkte helt frankt att Ni som är på HUGGET redan, skulle vara mest lämpade... inte vet jag?? men vad vet man.. lika bra att slänga ur sig idén iaf... hej så länge från Monika m k

Monica sa...

Monica m k, en god idé. Jag ska dock gå en distanskurs i Ekofilosofi det här läsåret med 7 helgträffar och en vecka i Frankrike till våren så jag får nog mitt lystmäte av diskussioner i intressanta ämnen och en hel massa läsning och arbete däremellan. Kommer med all säkerhet att förmedla en hel del av detta på min blogg i alla fall!

Hanneles paradis sa...

Klart man ska leva ett liv som man innerst inne vill leva, vad annars.

Monika sa...

Hej Monica. Ekofilosofi, det låter ju jättespännande... hoppas du kommer skriva om det här på bloggen. Monika m k

Monica sa...

Monica m k, det kommer!

Monica sa...

Öööh... Monika var det ju...

Anki sa...

Studiecirklar är kul och bra men jag tror att det ger mer om man gör det IRL...Jag skall eventuellt läsa en kurs om ekologisk rättvisa på distans i höst, får se se vad som hinns och orkas med. Distanskursen med vecka i Frankrike låter intressant!

Monica sa...

Anki, jag ser fram mycket emot kursen, en rejäl motvikt till IT-branschen som jag jobbar i!