Köpstopp 5 månader

Nu har jag köpstoppat i fem månader. Shit, vad fort det har  gått! Fem av åtta. Och det skumma är att det inte ens är besvärligt, jag tänker sällan på det nu. Igår klack det till en smula i mej då jag såg en annons i tidningen, stans Sportex-butik skall lägga ner och säljer ut allt med 70% rabatt. Och jag gillar såna grejor. Men, som vanligt konstaterade jag bara faktum och sen var det nästan inte mer med det. Givetvis bygger det till viss del på att nåt riktigt behov av t ex nya kläder inte har uppstått, inte nåt annat heller faktiskt. Jo, det var ju en stege där ett tag, då var det nära, men jag klarade mej ur det. Och så var det ju den där boken. Mitt enda klockrena övertramp hittills. Ok då. Men man har uppenbarligen så man klarar sig och lite till. 

Jag går ju aldrig och tittar i affärer nu och det i sin tur gör att det inte uppstår några spontanbehov, d v s man ser nåt himla snyggt som man bara fem minuter tidigare inte hade en aning om att man "behövde", men som raskt blir närapå livets nödtorft. Nu är det dom riktiga behoven som styr och då behöver man plötsligt inte handla någonting. Det blir liksom nån slags trygghet att hålla sig till gamla invanda ting. Intressant. Och ännu intressantare skall det bli efter nyår då det är fritt fram att handla igen. Kommer jag att spinna loss i köpträsken då eller kommer jag att fortsätta som nu? Min gissning är att det kommer att vara attans så motigt då jag skall köpa den första saken som har varit tabu under köpstoppet. Vi får se. 

Och sen en annan sak. Mitt köpstopp omfattar ju bara materiella ting, jag unnar mej alltså mer än gärna div tjänster, äta ute, gå på bio m m. Nu finns det alltid rätt gott om pengar till sånt och det är härligt!

Det som går oförskämt dåligt just nu är utrensningen i hemmet... Skärpning...

Kommentarer

Maria sa…
Här har du en som är väldigt sugen på att kopstoppa nästa år, fast egentligen varför inte börja i november eller december istället inför julhetsen. Om en tillåter sig utemiddagar och biobesök låter det som ett riktigt trevligt köpstopp till och med :)
Maria sa…
resor räknar du inte in i ditt köpstopp va? Har ju för övrigt klädköpstoppat sedan 7 mån tillbaka med undantag för ca 6-7 second hand-fynd!
Monica sa…
Maria, läs i högerspalten, där har jag beskrivit vad som gäller för mitt köpstopp. Jag tycker det viktiga är att man själv utformar vad som gäller just sitt eget köpstopp, det är ju JAG som skall uppnå något och bli nöjd. Vi har säkert alla lite olika syften. För min del handlar det om att minimera det materiella och gärna handla tjänster. Nåt ska vi ju livnära oss på och då allt tyder på att vi MÅSTE dra ner på det materiella verkar det lämpligt att sälja tjänster till varandra istället.
Nej, jag blir inte sugen på att köpstoppa, eftersom livet har tvingat mej att köpstoppa så många perioder ändå. Vår familj på 6 personer har klarat sej under existensminimum (så heter det väl inte?) långa perioder.
Nu när jag kan unna mej lite av livets goda, så gör jag det ;)
Kram.
Monica sa…
Hannele, jag förstår dej precis. Skulle tro att du unnar dej ett eller annat med en god portion förstånd så din konsumtion är nog knappast ett uttryck för vår överflödskonsumtion. Fortsätt unna dej! Kram! :)
Monika sa…
Hejsan.. jag är snart inne på min tredje köpstoppsmåndad. jag känner igen mig i det du beskriver Monica.. många av våra s k behov är skapade behov... för innan man tittade in i en affär så klarade man sig ju bra med de kläder etc man har.. men så är det väl ngn slags kick man får av att handla.. i stunden.. symbolvärdet i saken,kläderna etc... jag tyckte verkligen att jag skulle köpa en ny ljusstake häromdagen.. i fyndlådan på keramikverkstaden.. bara 75 kr.. (har massor med ljusstakar redan) men av ngn anledning gjorde jag inte det.. har ju köpstopp... och nu är jag himnla nöjd med att jag faktiskt levde upp till mitt beslut... för egentligen tyckte jag ju inte att ljusstaken var så fin.. men keramik. ganska billig etc... återigen ... hur kan man inte lura sig själv???
jag köper också tjänster.. går på bio och går ut och fikar etc.. köper choklad (vegansk ;) ) och bra mat.. rikligt med mat ... ser till att "unna" mig det.. funderar på att inte resa något under mitt köpstoppshalvår.. gjorde ngr resor i nu. men de var redan inplanerade innan jag tog beslutet om köpstopp..
och grattis till Guldkortet.. hej från Monika m k
Jag har ju aldrig köpstoppat, men har kommit fram till samma sak som du....det där om att det blir de riktiga behoven som styr och att det inte känns som att man behöver någonting......och tryggheten i gamla invanda ting..........vilket bra inlägg...........jag myser!............
Monica sa…
Selma, roligt att man kan förhöja mysfaktorn för någon en smula genom att bara beskriva att man kan vara nöjd med det man har...!
Jamenvisst,livet blir ju så kravfritt och avslappnat då........

Populära inlägg i den här bloggen

Växthusets eget buskage - Gyllenbär!

Baddamm

Kickar och okickar