10 december 2008

Akupunktur och placebo

Bild Tomas Bergman
Vi är många som kan skriva under på att akupunktur fungerar. Mot allt möjligt. Och nu ska vi sluta tro på det vi upplevt för nu har forskare lagt tid, kraft och pengar på att bevisa motsatsen. Att det är ren placeboeffekt som uppnås, d v s vi tror så starkt på att det ska hjälpa och därför hjälper det. Att kineserna hållt på med sånt här i tusentals år har liksom ingen betydelse för så länge man inte vetenskapligt har kunnat bevisa att det fungerar, och helst hur det fungerar, så är det liksom inte sant. Jojo. Och hur mycket är det inte som varit vetenskapligt bevisat, och därmed "sant", för att några år senare tas tillbaks för "det var visst inte riktigt som vi trodde"... 

Vad vi lätt glömmer är att all vetenskap från allra första början grundar sig på ett antagande, sedan forskas det så mycket utifrån det antagandet att det liksom måste vara sant, för vad ska vi annars tro på? Isch, nu blev det krångligt, men tyvärr, det är precis det det är! 

Och, by the way, vad är det för fel på placeboeffekten? Den måste vara enormt underskattad! Jag menar, om den egna tron kan få bukt med en krämpa är det då inte den ultimata medicinen? Inga piller knökfulla med kemikalier, läkemedelsföretagen kan inte flå oss på lika mycket pengar och vår kropp lär sig hur den skall hantera ett och annat otyg som dyker upp i den, alldeles för egen maskin. För mej låter det som mumma för alla, utom Mammon. Varför är då forskare så sugna på att fördömma placebo? Ok, 80% av all forskning lär ytterst finansieras av kommersiella företag, eller militären, kan det ha nåt med det att göra? Eller vad? 

Gudskelov finns det en massa människor inom vården som tror på akupunktur, på riktigt. Placebo eller ej, dom har sett att det fungerar...

12 kommentarer:

Holger sa...

Fint bloggat!!

Visste du förresten att man inte gjort några double-blind-studier om ifall fallskärmar fungerar? Det är alltså inte vetenskapligt bevisat. Att de verkar ha en effekt ibland lär vara en fråga om tro. Placebo, eller "förväntanseffekt" som det kallas av psykologerna. Man "förväntar sig" att de ska fungera, och därför gör de det, för de mesta. Otroligt men sant.

Monica sa...

Tack Holger! Tankens kraft är stark, eller som kineserna säger, "passa dej för dina tankar dom kan bli sanna"!

S o F sa...

Helt fantastiskt att min hemska migrän försvann efter två besök hos akupunktören (skallakupunktur) helt pga mina tankar (placebo)!? Och att jag dessutom kunde tänka bort den i 4 år till efter det.

Undrar vad jag ska tänka bort eller tänka mig till nästa gång?

Ha de´!

Gubben sa...

Förutsättningen för att placeboeffekten ska fungera är ju just (som du så riktigt påpekar) en okuvelig TRO på metoden.

Dessvärre finns många skojare som utnyttjar (och i historien har uttnyttjat) detta till egen vinning.

Hanneles paradis sa...

Placeboeffekten är stark, när mamma blåser bort det onda.

Åsa! sa...

Kan ju tycka att funkar det, så funkar det. Placebo eller inte!

Ulrika Gabriel sa...

Akupunktur har hjälpt mig att slippa graviditetsillamående, lindra smärta vid tre förlossningar (som enda smärtlindring) samt vid inflamation i ett muskelfäste, så visst är det fantastiskt. Har läst någonstans att just akupunktur är den alternativmedicin som är vanligast i landsting i Sverige, dvs. våra läkare/sjuksköterskor utövar själva eller remitterar gärna. Det är bra.

Monica sa...

S o F, oandade möjligheter finns!

Gubben, visst är det så. Men ens egen tro kan ingen ge sig på!

Hannele, just så enkelt kan det vara!

Åsa, precis min tanke också!

Ulrika, vad jag förstår så är det rätt så etablerat, precis som du skriver. Varför börja ifrågasätta kan man undra?

Hannele sa...

(men det funkar bara med dem man har fötroende för,
vem som helst kan inte blåsa)

Monica sa...

Hannele, så klart!

morsan sa...

Placebo ja... jag trodde på läkarna och deras piller när jag fick inflammationer i fötterna. Inte hjälpte det! Tron hjälper inte när medlet är i grunden fel. Håller med Monica om att placebo måste vara den ultimata medicinen. Alla kan använda den!

Monica sa...

Morsan, hoppas det är bättre med dina fötter!