Bilism vs vad då?

Foto Magnus Jönsson
Nu hänger dom löst,  Saab och Volvo. Våra stolta svenska bilmärken. Många har redan blivit av med sina jobb och resten får myror i magen. Självklart. Sicken en julklapp... All sympati till dem som nu oroar sig för sin försörjning! Läs mer här, här, här och här.

Jag kan dock inte låta bli att fundera lite runt det här med bilismen. Är det så självklart att vi för all framtid skall ha en samhällsstruktur som till stor del bygger på bilismen? Är det höjden av frihet att kunna åka kors och tvärs vart man vill när man vill? Skulle vi kunna tänka oss att ha kvartersbutiker, lanthandlar m m igen så att vi t ex kan lösa vårt införskaffande av mat på ett enklare, billigare och betydligt naturvänligare sätt? Och måste det i så fall betraktas som att gå bakåt i utvecklingen? Någon gång måste det väl ändå vara möjligt att vi upptäcker att "shit, det där blev ju faktiskt inte så bra, vi får nog göra om och göra annorlunda". Miljöbilar då, säger vän av ordning. Visst, så klart. Men även det har en baksida, det cementerar bilsamhället ännu mer. Jag menar inte att bilar måste försvinna helt men tänk om vi kunde hitta ett riktigt bra komplement. Eller rättare sagt, hitta något som bilen kan vara ett komplement till. Och vad skall det vara då? Tja, vet inte. Men lite goa forskningspengar och kreativa hjärnor kan nog fixa det! 

Den kris som nu drabbar bilindustrin över hela världen kanske egentligen är ett gyllene tillfälle att tänka till och lägga om produktionen till nåt fiffigare. Som vi väl alla har nån liten erfarenhet av finns det mycket man inte förändrar förrän man blir tvungen och då brukar det faktiskt kunna bli rätt bra! 

Frågorna hopar sig och min största just nu är: "Är det inte dags att åtminstone vända och vrida på det här istället för att med fastsvetsade skygglappar köra på i de nu ganska djupa hjulspår som kännetecknar bilistsamhället? Helig ko? Troligt. Minst sagt.

Kommentarer

Anonym sa…
Bra skrivet! Har också funderat som du.
Monica sa…
Farbror Sid, har tänkt på detta länge och det känns som om tankarna blivit högaktuella liksom. Får se om nån tycker nåt annat...
Maria sa…
Jag är övertygad om att bilismen måste minska och kollektivåkandet öka. Jag tycker det är självklart, allt det finns många självklara skäl till detta. MEN det är svårt att ta tillbaka en bekvämlighet från människan när hon väl vant sig. Ack!!
Martin sa…
Kvartersbutiker vore toppen. Bara på Kungsgstan i Alingsås fanns det förr cirka 20 livsmedelsbutiker. Nu finns det inte en enda med ett brett sortiment. Grönsakskorgar att beställa hem till dörren är redan ett alternativ till att ta bilen till de stora externa livsmedlesjättarna.

I framtiden hoppas jag att Volvo och Saab kan tillverka solpaneler och vidsnurror och annat som världen behöver mer än någonsin.
Åsa! sa…
Så klokt tänkt! Det är klart vi måste tänka om. Det är helt sjukt med människor som kör med bilen såfort de ska någonstans. Ta cykeln vet ja´! Så har man fått träningen inbakad på en gång!
Malin sa…
Förutom att du skriver så klokt och bra, har de en annan påverkan på i alla fall mig; Jag tjatar på barnen att de ska tagga ner när allt går för fort, behoven står som spö i backen och det snurrar lite väl fort här hemma. Nu är det så för mig att varje gång jag kollar min blogg finns mantrat där; Tagga ner Malin. Tagga ner! Tack för det lilla och det stora i sammanhanget!
Fyrabarnsmor sa…
Ensam utan matkassar kan jag ta bussen,
men inte med fyra ungar..
Monica sa…
Maria, jag är helt övertygad om det. Frågan är bara hur för precis som du säger är människan av naturen oändligt bekväm.
Monica sa…
Martin, det är just det jag tänker också, att Volvo och Saab för göra nåt annat istället för bilar. Kanske som du skriver eller nåt annat som transporterar oss som vi inte har koll på ännu.
Monica sa…
Åsa, bil kors och tvärs istället för den välbehövliga vardagsmotionen. Visst är det stolligt! Men valet av cykel kan ibland betyda att riskera livet, vårt samhälle är långt ifrån alltid byggt för detta!
Monica sa…
Malin, tack och varsågod!
Monica sa…
Fyrbarnsmor, jag menar just det, att vi ska ha det vi behöver nära oss och att vi kanske skulle kunna komma på nåt annat sätt att förflytta oss som vi inte har koll på ännu. Vem kunde tro att nåt sånt som bilen skulle bli uppfunnet innan den var det?
tja, tvättmaskin är ännu nyare uppfinning, jag är så gammal, att jag sett min mor slita med tvätten. Vi hade inte ens kylskåp, när jag födde.

P.S.
Första elbilen fanns i Göteborg redan 1905, med laddningsbara batterier, men bilindustrin satsade på annat...
Monica sa…
Hannele, dom kanske har anledning att återigen satsa på annat... Hoppas att det blir en kursändring åt "rätt" håll då, vad det nu kan vara för nåt spännande!

Populära inlägg i den här bloggen

Växthusets eget buskage - Gyllenbär!

Baddamm

Kickar och okickar