Pengar till insamlingar - inte till vem som helst!

Bild All-teknik
I Sverige är vi ganska duktiga på att skänka pengar till alla möjliga organisationer. Antalet oseriösa insamlingsorganisationer ökar dock och Frivilligorganisationernas insamlingsråds (Frii) varningslista blir allt längre. Det finns alltså all anledning att vara lite uppmärksam så läs hela listan i Aftonbladet.

Kommentarer

Annie sa…
Jag tycker att det där med välgörenhet är så himla svårt! Självklart vill man hjälpa till, men jag har bestämt mig att sluta ge till organisationer som mest ger "konstgjord andning". Med det menar jag att man exempelvis skänker mat, och om man en dag skulle sluta med det skulle det leda till en katastrof. På lång sikt måste det ju vara så att de man hjälper kan klara sig på egna ben, och därför räcker det inte bara att ge mat. Istället är det då bättre att satsa på utbildning i exempelvis hur man odlar mer effektitivt och undviker jorderosion.

Det kan kanske låta hjärtlöst, men jag tror faktiskt att det är ett reelt problem att man satsar massvis med pengar som INTE går till att bygga upp ett land från grunden, utan istället bara till erbjuda hjälp för stunden.
Maria sa…
Så länge organisationerna är "kända" OCH har ett 90-konto ser jag inga som helst problem att skänka pengar!

Sånt här som Aftonbladet skriver om spär bara på folk "tvivel" till att skänka pengar för "man vet ju aldrig om det ens kommer fram".

/En som skänker regelbundet till Djurens Rätt, Naturskyddsföreningen, WWF och PLAN (fadderbarn)
Jag tycker det är viktigt att granska kritiskt! Att Aftonbladet spär på tycker jag är bra. Jag slutade t.ex. att ga till rädda barnen eftersom de hade fantasilöner i toppen och enorma administrativa kostnader. Skaffade istället fadderprojekt i Plan, en organisation som nästan bara har ideella till och med till organisationen och det administrativa. Jag ger inga pengar till naturskyddsföreningen, men är medlem och betalar avgift.
Annars när det står i dödsannonser t.ex. brukar jag ge till sjöräddningn kanske för att jag är båtmänniska vid kusten:-)
Monica sa…
Den girige profiterar på vad som helst så det finns anledning att vara kritiskt. Att inte skänka alls "för säkerhets skull" är däremot fegt!

Populära inlägg i den här bloggen

Växthusets eget buskage - Gyllenbär!

Baddamm

Kickar och okickar