Grått

Nu börjar ljuset visa sig på allvar. Det går till och med att ta sig en rejäl promenad efter jobbet i dagsljus! När jag gjorde det idag så gick jag och grunnade på det där med grått. Färgen. På förekommen anledning kan man säga för vädret idag är just sånt. Grått och inget liksom. Precis som grå eminenser. Och grå vardag. Och annat slätstruket som vi beskriver med just den färgen. 

Men så vände jag lite på det. Inte för att grått på något vis tillhör mina favoritfärger men just vädermässigt är det en annan sak. Gråväder är lugnt väder. Det kräver absolut ingenting av en. Man kan vila i det. Slå sig till ro. I stillheten. Det stör inte ens tankar, dom kan härja hur fritt som helst. I motsats till så kallat kanonväder, det vill säga strålande sol och allt som där till hör. Då tar själva vädret det mesta av ens uppmärksamhet. 

Fundering: Kan detta vara en av anledningarna till att fler och fler oftare och oftare söker sig till sol och värme, för att de skall slippa umgås med sina egna tankar? Att solen och värmen bildar en bekväm sköld emot det inre "hotet"? För att man är rädd för de där tankarna och vart dom kan dra iväg med en? Knasigt kanske men tanken slog mig. Och då förstår jag också varför jag tycker om att gå ut och gå ensam i gråväder, det är lika spännande varje gång att se precis just vart tankefärden bär!

Kommentarer

Visst är det härligt att det går mot ljusare tider? I varje fall dagsljusmässigt...
Intressanta reflektioner över hur en del eventuellt "flyr" mörker och gråhet för att slippa funder så mycket. Det kan nog ligga en hel del i det.
Personligen är jag övertygad om att vi Nordbor är skapta för att under det mörka vinterhalvåret ta det lugnare, reflektera mer och vila upp oss. Vi bara inte har tid och förmåga att förstå det...
Monica sa…
Ulrika, jag tror också att vi ska ta det mycket lugnare på den mörka årstiden. Förr var man ju tvungen att göra det när det inte fanns nån el. Nu sliter vi extra mycket på vintern istället för att kunna vara mer lediga på sommaren. Bakvända världen egentligen.
Marie sa…
Gråväder att vila i är ok men ofta hänger "grått" ihop med "och kallt". Där är problemet tycker jag!! Mot denna gråa och kalla, fuktiga filt som ligger över oss, i alla fall idag vet jag inte vad som skulle hjälpa...Usch! Vad trist detta blev!! Kom på att jag ska köpa mig en stor bukett tulpaner på hemvägen!!
Monica sa…
Marie, idag stämmer verkligen din beskrivning! Och jag blir ju tvungen att hålla med, det är skillnad på grått och grått och kallt. Det sistnämnda är jag heller ingen angängare av... Och inte blev det några tulpaner här idag...
Anonym sa…
Hm, intressant frågeställning! Undrar just hur jag själv fungerar men så slår det mig att... jag ÄR grå... :)
Anonym sa…
Hm, intressant frågeställning! Undrar just hur jag själv fungerar men så slår det mig att... jag ÄR grå... :)
Monica sa…
Gubben, du ser, grått är inte så dumt! Härligt att du börjar vakna till ur din vinterdvala :)
Åsa! sa…
Gråväder kan vara helt okej, bara det inte blir för mycket och för ofta! Fast så är det väl med allting utom choklad;)

Populära inlägg i den här bloggen

Växthusets eget buskage - Gyllenbär!

Baddamm

Kickar och okickar