Generation Y

Bild Katarina Lernmark
I "Studio ett" i P1 idag kunde man idag höra att 80-talisterna, generation Y kallad, kommer att vara den första generationen som får det sämre än sina föräldrar, allt enligt den före detta riksdagsledamoten Gustaf Fridolin. Arbetslösheten i den här åldersgruppen är nu 25% och prognosen är 40% redan nästa år. Det låter alldeles förskräckligt. Eller är det det? Vad är det att få det sämre? Är detta kanske en möjlighet på sikt? Kommer dessa 80-talister verkligen att bara gå där och inte få jobb, lägga sig raklånga och tugga grus? Jag tvivlar...

Om man applicerar talesättet "leda är kreativitetens moder" på denna väntade jätteskara arbetslösa ungdomar så kan man börja ana vad som skulle kunna hända. Kanske blir dom heligt förbannade på att det ser ut som det gör, att nedskärning efter nedskärning har utarmat skola m m, att politikerna är helt oförmögna att vidga sina vyer och tänka utanför ramarna, att den rådande samhällsstrukturen inte bär längre och att vi lite i största allmänhet bär oss åt som stollar och har svårt att leva verkliga liv. Kanske kommer dom att klättra upp på själva livets barrikader och stuva om i vår värld så att vi får en helt ny verklighet. Och kanske kan dom överraska oss så rejält att vi sätter oss på bakhasorna i pur förvåning, skräck och till sist hänförelse. Kanske blir dessa söndercurlade, lata, kräsna, krävande, kaxiga, latte-drickande och allmänt oansvariga (de beskrivs ofta så...) 80-talister vår räddning?

Våra ungdomar är förmodligen klokare än vi. Bara dom hittar ut ur den svårorienterade snårskog vi serverat dem i form av ett klibbigt konsumtionssamhälle där dom fått lära sig att man lyckas och blir lycklig bara man tar i tillräckligt mycket och skaffar sig rätt status så kan det hända grejor, det är min bestämda tro!

Kommentarer

Eric Secher sa…
Perspektiven blir olika beroende på var man befinner sig. Generation Y på Kuba står för något annat.(?)
http://ericsecher.blogspot.com/2009/02/generation-y.html
Åsa! sa…
Jag tror absolut på den yngre generationen. De har helt andra referensramar än vad vi har som växte upp på det glada 70-talet!
Eric Secher sa…
(Aha, ni menar att Y står för yngre.På Kuba är det för att alla barnen döptes till namn på Y, typ Yoanni, istället för de traditionellt spanska)
jag tycker ungdomen är klok idag.
Monica sa…
Hannele, det tycker jag också. Men dom har det inte så lätt av olika anledningar.
Monica sa…
Eric, det borde betyda det... Har bara läst det utan att funder mer på det...
Åsa, jag sätter också mitt hopp till dem. Det kan nog bli lite plågsamt för oss i generationen innan...
Markus sa…
Det här var intressant! Tror också på 80-talisterna, skriver en blogg på temat på www.soderqvistlarsson.se. Kika gärna!

Populära inlägg i den här bloggen

Vintersådd

Växthusets eget buskage - Gyllenbär!

Älskade soptipp