Mat och klimat

Bild svt.se
Vi har läst det många gånger. Det vi äter står för en stor del av vår personliga klimatpåverkan, närmare bestämt en tredjedel. Och det vi inte äter skulle man också kunna säga, för mycket av maten hamnar på soptippen istället för i våra magar. Det krävs faktiskt inte så stora ansträngningar för att snygga till den här trista statistiken radikalt. Naturskyddsföreningen sammanfattar det dom anser är viktigast:

- Ät mindre kött
- Släng mindre mat
- Köp ekologiskt
- Byt ut grönsalladen
- Välj säsongens frukt och grönt
- Hitta alternativ till riset
- Dra ner på snasket
- Ät klimatsmart fisk
- Var smart i köket

 Följ med till Naturskyddsföreningen och se och läs hur det kan gå till!

Kommentarer

Åsa! sa…
Man kan ju ta till sig något av råden och försöka förändra sitt beteende lite efter hand. Varför ska man byta ut grönsalladen egentligen, vet du det?
Att välja frukt och grönt efter årstid försöker jag tänka på. Det är ändå så att tomater i december är inte värda att kallas tomater, eller jordgubbar från Belgien, blä!
Morötter är så stor skillnad på mellan odlare och sorter. Min favorit säljs på ICA här i Klinte och odlas i Östergarn. De är så söta och goda.
Änglamarks morötter åt inte ens marsvinet när hon levde, det säger allt! Lite trist, för de är ju ekologiska och väldigt bra ur natursynpunkt!
Önskar dig en bra fortsättning på helgen Monica!
Monica sa…
Åsa, klicka på länken till Naturskyddsföreningen så står det mer om varje punkt där. Och visst är de så att man får försöka bättra sig lite än här och än där. Rom byggdes ju inte på en dag precis... Och det är lätt att känna vanmakt om man skall våndas över allt det där man gör som är HELT "fel".
Slänga mindre mat ska man göra, av många skäl, jättedyrt att hantera avfallet.
Monica sa…
Hannele, rätt självklart egentligen, mat skall ätas upp!

Populära inlägg i den här bloggen

Växthusets eget buskage - Gyllenbär!

Baddamm

Kickar och okickar