Bilfri livsstil

Bild madisonfreiburg.org
Vauban, någon som hört talas om det? Eller den rättare sagt. Jag hade det inte förrän jag läste senaste numret av Grön, Miljöpartiets tidning. Det är en stadsdel i utkanten av sydtyska Freiburg. Där bor 5500 invånare och här har man slängt ut bilarna, byggt lågenergihus och man är med solens hjälp i stort sett självförsörjande på värme och elektricitet. Och - de boende själva har varit med och utformat stadsdelen.

I Vauban äger 15 procent av hushållen en personbil, att jämföra med 45 procent i andra städer i Tyskland. Och då skall man komma ihåg att i andra städer är singelhushållen överrepresenterade, som vanligtvis inte äger bil, och i Vauban bor mestadels barnfamiljer som i andra städer inte sällan har två bilar/familj... De vanligaste transportmedlen i Vauban är cykel och spårvagn.

Och vad fiffiga dom är i Vauban. Det är inte bilarna som är förbjudna utan parkeringsplatserna. Aaaah! Så underbart när man vänder på steken så att säga! Om man äger en bil måste man parkera den i de garage som ligger vid stadsdelens utkant. Dock får man stanna vid bostaden för in- och urlastning. Om man vill ha en plats i ett parkeringsgarage så får man köpa den. För 200 000 spänn. Det är nämligen vad den kostar att bygga. Och idén är enkel, bilägarna får betala vad det kostar! Bingo!

Hela idén bygger på att all service, såsom skola, dagis, arbetsplatser och affärer skall finnas inom cykel- och gångavstånd.

Hannes Linke, ordförande i Vaubans bilfria förening:
"Vi kan inte tvinga företag att etablera sig här men eftersom majoriteten av Vaubans invånare inte använder bil så skapas ett behov av att konsumera lokala tjänster. När all service finns inom gångavstånd har också bilresor blivit överflödiga. De boende behöver inte längre åka till externa köpcentrum för att handla." Bingo igen!

Enligt samhällsforskaren Carsten Sperling var det politiska beslutet att ge medborgarna ett reellt inflytande över stadsplaneringen helt avgörande för stadsdelens ekologiska, ekonomiska, sociala och kulturella utveckling. Det var medborgarinitierade idéer som skapade grundförutsättningar för det lokala näringslivet och den sociala sammanhållningen i staden. Men det viktigaste av allt är att Vauban är ett bra exempel på hur man kan ta tillvara på människors unika kompetens, idéer och initiativ och därmed skapa ett mer hållbart samhälle.

Tjoho! Jag blir änna lycklig av sånt här!! Kom igen nu svenska politiker, vem vågar...?

Kommentarer

Anonym sa…
Underbart!!
Åsa! sa…
Det låter ju helt otroligt positivt!
Är du säker på att det inte var ett första aprilskämt...
Låter helt enkelt för bra för att vara sant! Vad säger du, ska vi lägga det mittemellan Alingsås och Uddevalla? För vi bygger väl;-)
Marie sa…
Jag vill bo där! Det låter underbart. Eller ännu bättre, tänk om Göteborg var så, och andra svenska städer. Kunna gå runt och andas frisk luft och höra fåglarna sjunga i innerstaden. Tack för länken, jag länkar tillbaka. Ha det gott.
Monica sa…
Stellan,
visst låter det bättre än man vågar tro att det kan vara! Jag tänkte samma sak - i Tyskland...? Jag ser verkligen fram emot att läsa din bok. Jag skall se hur jag har det den 16´e, de e mycket nu på våren...

Peppen,
visst är det!

Åsa, ja jag blev änna paff när jag läste det.

Fritt ur hjärtat,
det har slagit även mig, det där med aprilskämt. Men jag hoppas verkligen att Miljöpartiet inte skämtar så vårdslöst...! Och jag tycker vi bygger nära kusten! :)

Marie,
du är välkommen till vår byggnation, se ovan! :)
vem vågar handla dyrt i sin närbutik..

Populära inlägg i den här bloggen

Vintersådd

Växthusets eget buskage - Gyllenbär!

Älskade soptipp